Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Algemeen 12 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Ziekenhuis of thuis? Je kan niet zonder deze spullen uit je kraampakket

Ben je zwanger? Dan heb je een kraampakket nodig als je bevalling nadert. Er zitten namelijk allemaal handige spullen in die je nodig hebt voor, tijdens en na je bevalling. Oók als je in het ziekenhuis wilt bevallen.

Het kraampakket vraag je aan bij je verzekering en wordt meestal vergoed. Elke verzekering heeft een eigen kraampakket, maar de inhoud is vrijwel hetzelfde. Sommige producten worden niet gebruikt, die kan je doneren of aan je kraamhulp meegeven. Maar de volgende spullen uit je kraampakket, daar kan je echt niet zonder.

Kraampakket

Of je nu thuis gaat bevallen, of in het ziekenhuis: deze dingen wil je in ieder geval niet missen

Matrasbeschermers

De naam zegt het al: dit is een dekmatrasje wat je in je bed kan leggen rond de 37/38 weken (eerder mag natuurlijk ook) wat je matras beschermt. Het matras vangt eventueel vruchtwater op als je vliezen breken terwijl je in bed ligt. Wel zo fijn dat niet je hele bed nat wordt natuurlijk. De kraammatrasjes kan je ook weer in bed leggen na je bevalling, om eventueel bloedverlies op te vangen.

Kraammatras (alleen bij thuisbevalling)

Ben je van plan om thuis te bevallen, dan is een kraammatras essentieel. En echt niet alleen om in bed te bevallen, het kan ook onder je worden geschoven als je ergens zit of staat, zodat je vloer alle bijkomende vloeistoffen bespaard blijft.

Navelklem (alleen bij thuisbevalling)

In elk kraampakket zit een navelklem steriel verpakt. Beval je thuis, dan pakt de kraamzorg deze erbij als het tijd is om de navelstreng door te gaan knippen. De navelklem sluit de navelstreng af zodat er geen bloedtoevoer meer is en de streng doorgeknipt kan worden. De navelklem blijft zitten met een klein stukje streng, tot dit er vanzelf afvalt. Tegenwoordig kan je ook kiezen voor de veel subtielere cordring. Die kan je bij je verloskundige aanvragen bijvoorbeeld.

Kraamverband

Je kan er niet omheen in je kraampakket: die enorme kraamverbanden waarvan je er na je bevalling twee en soms wel drie moet dragen. Je verliest natuurlijk nog bloed na je bevalling, bij de ene vrouw is dat meer dan bij de ander. Die kraamverbanden zijn dan ook essentieel voor elke pas bevallen vrouw. Met het pak, of soms twee, uit je kraampakket kom je de eerste dagen door.

Kraambroekjes

Omdat je dus flinke kraamverbanden moet dragen, zijn meestal ook kraambroekjes toegevoegd. Dit zijn een soort netjes die je ook kan wassen en dus je hele kraamperiode kan dragen. En geloof ons, je gaat ze nodig hebben, want die verbanden passen helaas niet in een subtiel onderbroekje.

Het alternatieve, natuurlijke kraampakket
Wil je liever een kraampakket met natuurlijke producten en materialen? Dan kan je dit zelf aanschaffen bij een natuurwinkel of online.

Wow, dit neemt een verloskundige allemaal mee naar een thuisbevalling

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme