De tien meest voorkomende bh-struggles (en de oplossing, uiteraard)

Gezondheid Eva Dusch 17 mrt 2016
Leestijd: 5 minuten

Als vrouw zijnde kennen we vele modeproblemen om te tackelen. En één daarvan is het vinden van de juiste bh. Met de nadruk op juiste, want daar slaan we vaak de plank mis. Komen deze problemen je bekend voor? Zo pak je ze aan.

We bladeren graag door de lingerietrends voor het komende jaar, maar laat je vooral niet alleen leiden door het mooie plaatje. Want wie een beetje zuinig is op haar borsten, moet zich vooral bekommeren om het feit of je wel de goede maat aan hebt en of de bh past bij jouw type borsten. Want niemand zit te wachten op een boobie-gate á la Eva Jinek.

Het probleem: Je BH-band staat omhoog

Een veelvoorkomend probleem waar je borsten niet blij mee zijn. De oorzaak is vaak dat je bh te groot is (soms zelfs twee maten) of de stretch er helemaal uit is. Het beste is dan ook om je bh’s om de twaalf maanden te vernieuwen. Je kunt het simpel testen: je bh moet zelfs op het laatste haakje goed aangesloten zitten op je lichaam. Als je vervolgens twee vingers onder de bh-band kunt schuiven, dan zit je goed.
De oplossing: Ga voor een maat kleiner. Maar onthoudt dat wanneer je bandbreedte een maat kleiner gaat, je cupmaat groter wordt. Dus een 85C wordt dan een 75D.

Het probleem: Je borsten ‘overstromen’

Dat menig Amerikaanse popster en Patricia Paay er het liefst zo bij lopen, ga vooral je gang. Maar stijlvol is anders, laat staan comfortabel. Het probleem doet zich vooral voor bij grote borsten die in te kleine cups zitten, vrij logisch.
De oplossing: Een full-cup bh. Houdt de maat van de band hetzelfde, maar neem één of soms twee cupmaten groter. De tepel moet zich in het diepste punt van de cup bevinden en de beugels moeten voorbij de inzet van de borst zitten, zeker als je nog borstvoeding geeft. Mocht dit niet helpen, dan kan het aan het soort bh liggen.

Het probleem: Te kleine borsten in grote cups

Het tegenovergestelde. Omdat je borsten leunen op de bodem van de cups, kan het zijn dat er aan de bovenkant ruimte overblijft en het gaat ‘gapen’.
De oplossing: Probeer eerst de bandjes strakker aan te trekken. Mocht dit niet helpen, ga dan voor een kleinere cupmaat (of halve maat) of een heel ander model, zoals een plunge, push-up of balconette. Deze hebben over het algemeen minder ruimte in de cup.

Het probleem: Vetrandjes, aarghhh!

Van die kwabjes over je bh-band, iedereen herkent het wel.  En aangezien de band om je lichaam 80-90% van het gewicht van je borsten moet dragen (en dat kan soms om flink wat kilo’s gaan) is het noodzakelijk hier de juiste fit in te vinden.
De oplossing: Je moet een bh-band groter. Simple as that. Speelt het dan nog steeds, dan is het de bh zelf. Kijk naar bh’s van een gladde en elastieken stof, zoals speciale t-shirt bh’s, of met longline bandjes.

Het probleem: Bandjes die afglijden

In artistieke films is een afgezakt bh-bandje heel sexy. En menig nonchalant Française komt er ook makkelijk mee weg. Maar heb je een flinke voorgevel of al vele kinderen gevoederd, dan heb je beide teugels hard nodig en is het ronduit vervelend.
De oplossing: Trek je bandjes strakker aan, deze willen na verloop van tijd namelijk nog wel eens hun stretch verliezen. Het advies luidt ze elke maand even opnieuw strak te stellen. Is het probleem dan nog niet verholpen, dan heb je waarschijnlijk (heel)smalle of overhellende schouders. Ga dan voor een bh waarbij de bandjes van stroevere stof zijn (vermijd juist gladde stofjes) of bandjes die wat meer naar binnen staan of gekruist zijn. Bij de meeste vrouwen is een borst meestal ook groter dan de andere. Stel het schouderbandje van de kleinere borst dan ook iets strakker.

Het probleem: Rode striemen in je huid

Zeker in de zomer is dit geen gezicht. En bovendien vervelend.
De oplossing: Je kunt je bandjes natuurlijk losser doen. Maar wat veel vrouwen niet weten is dat het vaak ligt aan te weinig support van de bh zelf en de bh-band te los zit. Check dit dus eerst en ga wanneer nodig een maatje kleiner.

Het probleem: Nipple gate

Hoe vrijgevochten we tegenwoordig ook zijn, niet iedereen hoeft te zien of jouw tepels fier overeind staan of niet.
De oplossing: Laat de bralettes en bh’s van zachte stofjes even voor wat ze zijn en kies voor exemplaren met vulling of die iets voorgevormd zijn. Heb je een favoriete bh die toch meer doorlaat dan je lief is, dan kun je er eventueel siliconen cups onder doen.

Het probleem: Het stukje tussen de cups zit niet plat tegen je borstbeen

Een detail dat we toch vaak over het hoofd zien of gewoon negeren. In dit geval is de bh-band te groot, de cup te klein of je hebt een verkeerd model te pakken.
De oplossing: Zie bovenstaande oplossingen.

Bron: Tumblr

Het probleem: Huidirritatie

Dit kan liggen aan de soort stof of de verkeerde maat. Het gebeurt vaak wanneer je (grote)borsten tegen elkaar of tegen je ribbenkast aan schuren.
De oplossing: Kies zachte, gladde stofjes, zoals bij t-shirt bh’s. En zorg ervoor dat elke borst helemaal ingekapseld zit in haar eigen cup en ze een stukje worden gelift. Vooral dus een kwestie van de juiste maat en dus support.

Het probleem: Je borsten zweten.

Yep, gebeurt niet zelden en je bent hierin echt niet de enige. Ook borsten moeten de boel soms ventileren.
De oplossing: Zorg voor bh’s gemaakt van lichte en ademende stofjes, zoals katoen. Bralettes zijn ook een goede optie, mits je kleine borsten hebt en niet veel ondersteuning nodig hebt. Of overweeg een sport-bh, die zijn natuurijk voorbereid om meer zweet op te vangen.

Grote borsten? Deze 9 hacks zijn je rots in de branding>

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme