Bij elkaar blijven voor de kinderen: do or don’t?

Persoonlijk Sharon van der Werf 26 sep 2016
Leestijd: 4 minuten

Elke dag ruzie of totaal uitgepraat; wat doe je als je het niet meer zit zitten met je partner, maar inmiddels wel een stel fijne kinderen op de wereld hebt gezet? Doorbijten of toch scheiden?

Columniste Sarah Cottrel, moeder van zeven kinderen, zat in deze situatie en besloot er een blog over te schrijven.

Opluchting

‘Om eerlijk te zijn was het een opluchting toen we aan elkaar opbiechten dat het misschien wel beter was een eind aan onze relatie te maken. Dit betekende tenminste dat we weer tegen elkaar spraken, in plaats van die eindeloze stiltes.’

Sarah beschrijft hoe zij en haar man onderzoeken hoe ze een eventuele scheiding het beste kunnen aanpakken en hoe ze zich gaandeweg realiseert wat ze kwijt zal raken. Al die mooie herinneringen, tradities enzo. Wil ze dat wel, vraagt ze zich af. Maar wat anders? Samen blijven voor de kinderen?

Geen seks?

‘Er kwamen tientallen vragen op in mijn hoofd – vragen die misschien wel te lelijk zijn om hardop te vragen. Zouden mijn man en ik trouw aan elkaar blijven? En zo ja, een leven zonder seks? Ik ben niet dood. Ik heb verlangens. Ik ben een vrouw en ik heb liefde in fysieke en emotionele vorm nodig. Dat lijkt me verre van egoïstisch.’

LEES OOK: 10 dingen die kinderen van gescheiden ouders het allermoeilijkst vinden

Open huwelijk

Het idee om dan maar een open huwelijk komt zelfs even in haar op. ‘Een don’t ask, don’t tell beleid? Ik denk niet dat ik zou kunnen leven met het feit dat mijn man een vriendinnetje heeft. Om eerlijk te zijn denk ik niet dat ik in de armen van iemand anders dan mijn man zou kunnen liggen – zelfs als we niet meer met elkaar praten.’

Trouwen of scheiden? Sarah weet het niet. ‘Maar ik ben bereid om mijn eigen geluk op te geven omwille van mijn kinderen.’ Maar het is meer dan dat. ‘Ik hou van mijn gezin – ook van mijn man. En zelfs als dit niet werkt, dan hebben we het in ieder geval geprobeerd. Ik ben bereid om geduldig te zijn en geen overhaaste beslissingen te maken.’

Tips voor als je toch bij elkaar blijft

Zonder je, ondanks de eventuele ruzies, niet af van je gezin. Neem af en toe de tijd om iets leuks te doen met het hele gezin of met (een van de) kinderen. Een romantische date met je man zit er misschien niet meer in, maar dat betekent niet dat de kinderen daar de dupe van moeten worden.

Praat altijd over jullie wensen en verwachtingen, ook al is dit niet altijd makkelijk. En wees praktisch: maak concrete afspraken hoe jullie het samenblijven precies aan gaan pakken.

Maak nooit ruzie in het bijzijn van de kinderen. Dit is uit den boze. Laat de kinderen geloven dat jullie nog gelukkig met elkaar zijn.

Zoek hulp. Er is niets mis mee om bij een relatietherapeut aan te kloppen. Daar zijn die mensen tenslotte voor en het kan veel goeds doen voor je huwelijk. Wie weet, heb je het misschien straks weer echt fijn samen.

Scheiden? Zo pak je het aan.

Is de kogel door de kerk? Vertel je kinderen samen en zo eerlijk mogelijk dat jullie gaan scheiden. Vertel dit rond dezelfde tijd ook aan ouders van vriendjes en vriendinnetjes, zodat ze het niet van een ander hoeven te horen. Het is ook belangrijk om de school in te lichten, zodat een leerkracht weet wat er aan de hand is zodra het gedrag van je kind verandert.

Hoe rot de scheiding ook verloopt, zeg geen nare dingen over je (bijna) ex tegen je kinderen. Het gaat namelijk om hun vader of moeder. Niets is verwarrender voor de kinderen dan tussen twee kampen staan. Kinderen moeten nooit het idee hebben dat ze moeten kiezen tussen hun ouders.

Maak de kinderen duidelijk dat het niet hun schuld is. Kinderen kunnen zichzelf snel een schuldgevoel aanpraten. Blijft dit ook herhalen.

Wij zijn erg benieuwd hoe jullie over dit onderwerp denken. Ben jij gescheiden? Of bij elkaar gebleven voor de kinderen? Laat het ons hier weten.

Heb je de keuze al gemaakt? 10 dingen die je voor je kinderen kunt doen als je gaat scheiden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

scarymommy

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen