Aha! Zo werkt billen afvegen bij jouw kind

Kinderen Muriel Oonincx 30 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

Artsen beweren dat we onze billen al die tijd verkeerd hebben afgeveegd. No shit Sherlock, denken alle ouders nu. Want wij hebben de waarheid van billen afvegen al door sinds we kinderen hebben.

Billen van voren naar achteren afvegen

In de hele billen afveeg discussie hebben wij sinds onze eigen kindertijd altijd geleerd: veeg de billen van voren naar achteren schoon.

Volgens artsen is papier helemaal niet goed en Rose George, schrijver van het boek ‘The Big Necessity: The Unmentionable World of Human Waste and Why It Matters’ beaamt dat. Artsen stellen namelijk dat veelvuldig papiergebruik anale problemen kan opleveren. Bovendien verwijdert het papier niet alle shit (sorry die moest ik maken). Het verplaatst het. George vindt het verbazingwekkend dat miljoenen mensen rondlopen met een vieze bips. Ik weet niet hoe dat met jullie ziet, maar ik krijg dan meteen een beeld voor me van al die billen met bruine stukjes… afijn. Niet fijn.

Afvegen met billendoekjes

Maar nu komt het. Hoe moet je dan wel die billen afvegen? Simpel, en jij, ik, en alle ouders in de wereld die ooit hun kinderen verschoond hebben, wisten dit publieke oudergeheim allang: je billen veeg je af met billendoekjes! Inderdaad no shit sherlock. Je hebt iets nats nodig om het werk(je) gedaan te krijgen. En na al onze ervaringen langs de route du soleil heeft ons land er nooit voor gekozen om staand of met waterspuitende bidets aan slag te gaan.

Dus als je je als niet-ouder afvraagt waarom die ouders toch bij de super al die mega XL packs billendoekjes aan het inslaan zijn? Dat is dus niet voor baby en peuter alleen, maar voor de hele familie.

Zo help je je peuter

Volwassenen weten inmiddels hoe ze hun billen moeten afvegen. Maar kinderen moeten dit nog leren. Wanneer je kind eindelijk zindelijk is, betekent het namelijk niet dat hij of zij ook gelijk de eigen billen afveegt. Met deze tips help je je peuter zelf zijn of haar billen af te vegen.

Consistentie is key

Begin vroeg met oefenen, wanneer je gelijk gaat oefenen als je kind zindelijk is associeert hij of zij poepen sneller met afvegen. Consistentie is daarnaast key. Hoe vaker je kind het herhaalt, hoe eerder het lukt. Probeer ook om hem of haar niet al te veel te helpen.

Leg goed uit hoe het afvegen werkt, hoeveel papier er nodig is, en, heel belangrijk, hoe hij of zij weet wanneer de billen echt schoon zijn. En bemoedig je kind als hij of zij zelf de billen afveegt. Je kunt complimenten geven of sparen voor een kado als jouw kind bijvoorbeeld vijf keer zijn of haar billen heeft afgeveegd.

Complimenteren

Geduld is een schone zaak. Complimenteer je kind voor de moeite. Het kan soms wat langer duren voordat het goed gaat en dat is helemaal oké.

Staand afvegen is voor de meeste kinderen makkelijker. Het kan daarom voor kinderen verstandiger zijn om in deze houding te beginnen.

Vertel daarnaast de juf op school dat je kind aan het leren is om zelf af te vegen. Dan kan zij het eventueel nog checken of navegen. Tip: geef je kind, jawel, billendoekjes mee naar school. Dat veegt een stuk makkelijker!

Billendoekjes voor een schoon gezicht? Dit is waarom je dat beter niet kunt doen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen