Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Gezondheid 9 dec 2019
Leestijd: 2 minuten

Dit is hoe je billen afvegen eigenlijk écht moet doen (en iedereen doet het verkeerd)

Artsen beweren dat we onze billen al die tijd verkeerd hebben afgeveegd. No shit Sherlock, denken alle ouders nu. Want wij hebben de waarheid van het juiste, gezonde en overheerlijke billen afvegen al door sinds we kinderen hebben.

Billen afvegen, zo doe je het (niet)

In de hele billen afveeg discussie hebben wij sinds onze eigen kindertijd altijd geleerd dat er een goede manier en een slechte manier van billen afvegen. Je pakt een paar velletjes toiletpapier en gaat aan de slag. De eeuwige les is altijd geweest: veeg je de billen van voren naar achteren schoon? Of van achteren naar voren? Met als niet heel verrassend antwoord dat het van voor naar achter is, vanwege de hygiëne. Hoewel ergonomisch gezien een stuk moeilijker…

Volgens artsen hebben we ons al die tijd bezig gehouden met de verkeerde discussie en manier. Want beide manieren zijn hartstikke fout, aldus Rose George, schrijver van het boek ‘The Big Necessity: The Unmentionable World of Human Waste and Why It Matters.’ Artsen stellen namelijk dat veelvuldig papiergebruik anale problemen kan opleveren. Bovendien verwijdert het papier niet alle shit (sorry die moest ik maken). Het verplaatst het. George vindt het verbazingwekkend dat miljoenen mensen rondlopen met een vieze bips. Ik weet niet hoe dat met jullie ziet, maar ik krijg dan meteen een beeld voor me van al die billen met bruine stukjes… afijn. Niet fijn.

Nu kom ik zelf met een gezin, bestaande uit vier mannen (één grote en drie kleine) die allemaal een goeie poep- of scheetgrap wel kunnen waarderen. Poep is fascinerend en daarom is het zelfs een tijdje zo geweest dat in ons huis het liedje ‘harde stukjes poep’ van cabaretgroep De Vliegende Panters zo ongeveer ons lijflied was.

En er is geen woord aan gelogen als ik zweer dat ik het hele lied uit mijn hoofd ken.

Billen afvegen, zo doe je het wel

Maar nu komt het. Hoe moet je dan wel die billen afvegen? Simpel, en jij, ik, en alle ouders in de wereld die ooit hun kinderen verschoond hebben, wisten dit publieke oudergeheim allang: je billen veeg je af met billendoekjes! Inderdaad no shit sherlock. Je hebt iets nats nodig om het werk(je) gedaan te krijgen. En na al onze ervaringen langs de route du soleil heeft ons land er nooit voor gekozen om staand of met waterspuitende bidets aan slag te gaan.

Dus als je je als niet-ouder afvraagt waarom die ouders toch bij de super al die mega XL packs billendoekjes aan het inslaan zijn? Dat is dus niet voor baby en peuter alleen, maar voor de hele familie.

Lees ook:
Alle do’s en don’ts voor zindelijkheid.
Zindelijkheidstraining: zo weet je wanneer je kind er klaar voor is
7 tekenen dat je kind nog niet klaar is om zindelijk te worden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Dit is hoe je billen afvegen eigenlijk écht moet doen (en iedereen doet het verkeerd)
Sluiten