Billendoekjes voor een schoon gezicht? Dit is waarom je dat beter niet kunt doen

Kinderen Wilma Groothuis 29 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

We doen het vast allemaal wel eens: bij een vies gezicht snel een billendoekje pakken, omdat die nou eenmaal in de buurt is. Logisch, toch? Dat wel, maar toch is het advies om dat niet te doen. Wij vertellen je waarom.

Uit onderzoek van Waarzitwatin blijkt dat 80 procent van de ouders billendoekjes ook gebruikt voor andere dingen, zoals het schoonmaken van de handen en het gezicht van kinderen. De enquête is onder 1.081 Nederlanders van 18 jaar en ouder uitgevoerd.

Billendoekjes

Alle ouders weten dit ondertussen, maar het meest essentiële product in je luiertas zijn toch wel de billendoekjes. Het is altijd goed om deze bij de hand te hebben voor een snelle luierwissel, een vieze snoet of een vluchtige schoonmaak van de kinderstoel. Maar is dat wel zo verstandig? Volgens toxicoloog Hester Hendriks is het van belang om billendoekjes alleen te gebruiken voor de billen van je kind.

“Naast onder andere aloë vera, viscose en water, bevatten billendoekjes vaak ook geurstoffen zoals geraniol of limoneen”, vertelt Hendriks. “Sommige baby’s, kinderen en ook volwassenen kunnen een allergie hebben voor deze geurstoffen. Bij het gebruik van billendoekjes is het goed om er bewust van te zijn dat billendoekjes qua samenstelling niet geproduceerd zijn voor aanraking met de slijmvliezen in de mond. Baby’s hebben veel hand-mond-contact, dus gebruik de doekjes liever niet als snoetenpoetsers of om handjes schoon te maken. Zo voorkom je dat je kind onnodig aan chemische stoffen wordt blootgesteld.”

Schoonmaken van oppervlakten

Op de verpakking kan je zien of het product specifiek voor de billen is of ook gebruikt kan worden voor de handjes en het gezicht, zoals snoetenpoetsers of babydoekjes. Ook raadt Hendriks af om billendoekjes te gebruiken voor het schoonmaken van oppervlakten, zoals het aankleedkussen, de commode, de vloer, speelgoed en de kinderstoel. Billendoekjes laten een vettige laag achter waar bacteriën in kunnen groeien. Door het vele hand-mond-contact kunnen kleine kinderen ook deze bacteriën binnenkrijgen. Dus helaas, we moeten daarvoor toch echt de schoonmaakspullen tevoorschijn halen.

Naast de wegwerp billendoekjes bestaat er ook een herbruikbare variant. Deze variant is uitwasbaar en dus vaker en langer te gebruiken. Aan deze billendoekjes zijn geen chemische stoffen toegevoegd. Om ervoor te zorgen dat deze uitwasbare variant lekker ruikt, worden er soms etherische oliën aan toegevoegd. “Houd etherische oliën altijd buiten het bereik van kinderen’, waarschuw Hendriks. “Sommige etherische oliën bevatten de geurstof menthol, wat kan leiden tot strottenhoofdkrampjes bij baby’s jonger dan 3 maanden.”

Zo voorkom je dat je kinderwagen wordt gestolen in een pretpark of dierentuin

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme