Dit gaat er écht om in het brein van een kleuter

Algemeen Valéry de Voijs 29 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Het ene moment kijken ze je poeslief aan en vragen beleefd om een slaapliedje, terwijl ze het andere moment schreeuwend hun bord spaghetti tegen de muur gooien. Het brein van een kleuter kan soms één groot mysterie zijn. Toch zul je na het lezen van dit artikel waarschijnlijk iets beter weten wat er in het hoofd van jouw kleuter afspeelt.

En laten deze bevindingen geconcludeerd zijn aan de hand van wetenschappelijk onderzoek.

Het brein van je kleuter

Met alle ontwikkelingen in de hersenen van kinderen is het niet zo gek dat hun wereld soms op de kop staat. Dat verklaar wellicht waarom ze nu per se jouw telefoon moeten hebben. Of waarom ze absoluut geen groenten kunnen eten. Toch kunnen we een aantal dingen met zekerheid vaststellen:

Jouw kleuter heeft een beter geheugen dan jij

Kun jij dat speelgoedautootje nog herinneren, wat telkens een irritant geluid maakte, en jij hem daarom subtiel in de vuilniszak hebt verstopt? Jouw kleuter zal dit speelgoed gegarandeerd niet vergeten. Sterker nog: hij zal er iedere week naar vragen. Tot jij genoeg hebt van het gezeur en alsnog in de Intertoys staat om een nieuw exemplaar te kopen.

Conclusie van het verhaal: jouw kind heeft een beter geheugen dan jij. Aan de hand van een onderzoek onder 3-jarigen blijkt dat deze leeftijdsgroep namelijk veel details kunnen herinneren. Hun werkend geheugen is daarentegen nog in volle ontwikkeling.

Tantrums zijn heel gezond

Wanneer jij jouw kleuter een groene vork geeft in plaats van een rode, is het huis te klein. Deze tantrums zijn niet alleen heel normaal; ze zijn heel gezond. Het brein van jouw kleuter krijgt telkens triggers waarbij ‘gevaar’ wordt gedetecteerd. Wanneer dit gebeurt, zal de welbekende fight or flight mode geactiveerd worden. Aangezien het brein van jouw kleuter nog volop in ontwikkeling is, wordt dit gevaar sneller getriggerd. Een groene vork betekent voor een volwassen persoon natuurlijk helemaal geen gevaar, maar voor jouw kleuters’ brein is er sprake van grote paniek.

Dit is de reden waarom ze gek zijn op jouw telefoon

Ook al heeft jouw kind wel honderd verschillende soorten speelgoed: het enige waar hij interesse in heeft is jouw telefoon. De reden hiervoor is omdat jij jouw telefoon zo leuk vindt, en hier veel aandacht aan geeft. Dat maakt het voor een kleuter heel verleidelijk om jouw nieuwste iPhone in zijn bezit te krijgen.

Zo blijf je rustig tijdens dagen vol woedeaanvallen van je kind

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme