Moeder bij bevalling, ondanks dat man dat niet wil? ‘Jij moet het zware werk doen’

Bevallen Wilma Groothuis 30 jan 2024
Leestijd: 4 minuten

Op Facebook deelden we het dilemma van Alexa (25). Het dilemma luidde: “Ik wil dat mijn moeder bij de bevalling is, maar mijn man wil dat niet. Wat moet ik doen?” Hier hadden maar liefst meer dan 900 Famme-lezers een mening over.

En dus delen wij een greep uit de reacties.

Moeder bij bevalling?

“Ik ben momenteel zeven maanden zwanger van ons eerste kindje. Ik vind de bevalling heel spannend. Mede doordat ik verhalen uit mijn omgeving heb gehoord waar ik echt bang door ben geworden, maar ook omdat ik een lage pijngrens heb. Nu kent mijn moeder mijn angsten door en door en weet ze hoe ze daar mee om moet gaan. Ik zou haar dan ook graag bij de bevalling hebben. Alleen is mijn man het daar niet mee eens. Hij vindt dat er niemand aanwezig moet zijn tijdens de bevalling, behalve hijzelf. Moet ik naar mijn eigen gevoel luisteren of mijn man zijn zin geven?”

Meningen van Famme-lezers

Lees hier het hele dilemma van Alexa. Hieronder lees je de meningen van Famme-lezers over Alexa haar dilemma: “Ik wil dat mijn moeder bij de bevalling is, maar mijn man wil dat niet. Wat moet ik doen?”

Jij moet het zware werk doen

Anneke – “Je moet doen waar jij je prettig bij voelt. Jij moet het zware werk doen. Al zit ze maar in dezelfde ruimte op een stoel voor als je haar nodig hebt. Dat moet je man maar begrijpen, dat jou dat een veilig gevoel geeft. Alles voor de gezondheid van moeder en kind, toch? Sterkte straks.”

Bevallen is privé

Lenny – “Bevallen is zo privé, dat doe je samen met je man. Ik zou er als moeder niet eens bij willen zijn, alleen in een noodsituatie.”

Compromis sluiten

Korien – “Zou je een compromis kunnen sluiten met je man dat je moeder er wel is bij de ontsluitingsweeën, maar bij de persweeën een stapje naar achteren doet en even weggaat? Dan kunnen jullie de eerste momenten na de geboorte even samen genieten en is dit moment echt voor jullie.”

Eerste keer oma

Sonja – “Ik ben zo dankbaar dat ik bij de bevalling van mijn dochter mocht zijn. Het was zo bijzonder en mooi om mee te maken hoe je voor de eerste keer oma wordt. En zouden ze me bij nummer twee weer vragen, dan zou ik meteen ja zeggen. En zo niet, dan pas ik met alle liefde op nummer één en als ze uiteindelijk besluiten dat ze me wel erbij willen hebben, dan vlieg ik er alsnog heen.”

Zij moet het doen

Iris – “Ik moet er zelf niet aan denken om mijn moeder bij de bevalling te hebben. Ik vond die rust bij mijn man. Maar ik denk dat iedereen voor zich moet bepalen waar zij zich prettig bij voelt. Ik snap de bezwaren van de man, maar het allerbelangrijkste is dat zij zich prettig voelt, zij moet het tenslotte doen.”

Mening en gevoel van man belangrijk

Anneke – “Ik vind het een beetje onzin dat er gezegd wordt dat je als vrouw mag bepalen wie je erbij mag hebben ‘omdat je het zwaarste werk levert’. Alsof je man ondergeschikt is. Ik vond het juist erg fijn om het samen met mijn man te beleven, het is zo intiem en speciaal, je man verdient daarin toch ook een speciale plek? Je hebt tenslotte ook samen een kindje gewild.

Overigens was het een erg pittige bevalling, maar we hebben het echt samen gedaan. Ik vind de mening en het gevoel van mijn man ook erg belangrijk hoor, en ik zou nooit mijn wil willen doordrukken. Ik lees dat wel heel veel hier.”

Omdat ze mijn moeder is

Samantha – “Achteraf gezien had ik ook heel graag mijn moeder in de buurt gehad tijdens de bevalling. Niet omdat mijn man geen steun was, maar gewoon omdat het m’n moeder is en ze het zelf ook heeft gedaan.”

Iets van jullie twee

Stefanie – “Iedereen moet doen wat hij zelf wil, maar voor mij persoonlijk is dit iets tussen de vader en de moeder. Het is toch een magisch moment om jullie kindje geboren te zien worden? Dat is iets van jullie twee, niet van de oma of de zus.”

Tijdens de bevalling van Roos zat haar man steeds op zijn telefoon: ‘Echt geen respect’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen