Bizar eigenlijk! 7x vrouwendingen die wij vanzelfsprekend zijn gaan vinden

Lifestyle Valéry de Voijs 24 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Er zijn van die dingen waar we onderhand al zo gewend aan zijn geraakt, dat ‘t ons niet eens meer opvalt. We zijn het zelfs ‘normaal’ gaan vinden. Maar is dit eigenlijk wel zo vanzelfsprekend?

En nee, wij gaan jou natuurlijk niet vertellen wat wel en niet normaal is. Maar we staan wel even stil bij een aantal dingen die helemaal niet vanzelfsprekend zouden moeten zijn.

Dingen die wij vanzelfsprekend zijn gaan vinden

Maar waar we best eens even bij stil mogen staan:

1. Endometriose

En dat terwijl wereldwijd ruim 176 miljoen vrouwen eraan lijden. De meest voorkomende symptomen zijn hevige menstruatiepijn, chronische pijn in je darmen of een branderig gevoel bij het plassen. Als jij met menstruatiekrampen loopt, zal iedereen je vertellen dat ‘t normaal is, en als jij bij de dokter aanklopt zal hij/zij je slechts de anticonceptiepil aanbevelen. Het is in ieder geval niet gebruikelijk dat er bij menstruatiekrampen uitgebreid onderzoek wordt gedaan.

2. Betalen voor maandverband en tampons

Als je erover nadenkt is het eigenlijk bizar hoeveel geld we iedere maand weer kwijt zijn aan de pakken maandverband en tampons. Volgens onderzoek is de gemiddelde vrouw bijna 20.000 euro kwijt aan haar menstruatie. Het gaat hierbij onder andere om de kosten voor tampons, medicijnen en maandverband.

3. Postnatale depressie

Gelukkig is er het taboe rondom postnatale depressie de laatste jaren gelukkig al stukken afgenomen. Maar we zijn er nog niet. In Nederland krijgt ongeveer 1 op de 5 vrouwen te maken met een postnatale depressie, en voelen waarschijnlijk nog altijd een bepaalde schuld en schaamte wanneer ze over hun depressie praten.

4. Nafluiten

Als jij in je nieuwe outfit over de straten zwiert wil jij niet nagefloten worden (uitzonderingen daar gelaten). Of je er nu gevleid door raakt, of het bloed irritant vindt… vanzelfsprekend zou het toch eigenlijk niet moeten zijn?

5. Vaginale afscheiding

Wist je dat je vaginale afscheiding dezelfde eigenschappen bevat als de chemicaliën die je gebruikt om schoon te maken? Jep, je leest het goed: je vagina heeft hetzelfde effect als bleek. Is het je nooit opgevallen dat die vlekken in je ondergoed niet meer weggaan? Het is toch gek dat je dit via Google moet ontdekken? Je dokter, docent Biologie of eigen moeder hebben dit waarschijnlijk nog nooit gemeld.

6. PCOS

Als jij (net als 5-10% van de Nederlandse vrouwen) de diagnose gesteld krijgt dat je PCOS hebt, kan dat hard aankomen.  Artsen zeggen dan ook vaak dat er geen pasklare behandeling bestaat. En daar moet je het dan vaak mee doen. Terwijl symptomen als onregelmatige menstruatie, hormoonschommelingen, overbeharing en/of acne wél te bestrijden zijn. Je zult hier zelf het internet voor moeten afstruinen om erachter te komen hoe jij je hormonen weer in balans krijgt.

7. Bh’s

Eigenlijk is er niets vanzelfsprekend aan bh’s. Kies je ervoor om geen bh te dragen, is de kans groot dat je wordt nagestaard, of dat je allerlei vragen en opmerkingen op je af krijgt. Draag je wel een bh? Dan is het geen goedkope aankoop – mits je een bh wilt die goed aansluit en voldoende steun biedt.

Ieuw! Zes vrouwen delen vieze dingen die zij deden tijdens hun menstruatie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Buzzfeed

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme