Zo uit je boosheid tegen je kind en leert hij er ook nog van

Opvoeden Laurien Bleeker 2 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

We zijn allemaal wel eens boos op onze kinderen en dat kan eigenlijk ook niet anders: je kinderen kunnen je triggeren zoals niemand anders dat kan. ‘Ghosts in the nursery’, heet dat fenomeen. Daarmee wordt bedoeld dat kinderen intense gevoelens van onze eigen kindertijd bij ons los kunnen maken en dat komt naar boven op het moment dat je boos op je kind aan het worden bent.

Het is helemaal niet erg om boos te zijn op je kind, zolang je dit maar op een gecontroleerde manier uit.

Boosheid

Jij bent alles voor je kindje, dus ook zijn grote voorbeeld als het gaat om boosheid tonen en ermee omgaan. Met deze tips en adviezen uit je je boosheid terwijl je kind ervan leert.

Laat je boosheid niet spreken

Voel je dat je boos aan het worden bent? Je gaat sneller ademen, je hartslag gaat sneller, je spant je spieren aan? Laat je woede dan niet spreken, maar neem een time-out. Vertel aan je kindje dat je even wat tijd nodig hebt om rustig te worden, omdat je heel boos aan het worden bent. Loop de kamer even uit als dat kan.

Koude kraan

Kan dat niet omdat je kindje te jong is om dat te begrijpen en hij dan denkt dat je hem in de steek laat? Dan komt ‘ie waarschijnlijk huilend achter je aan en word je alleen maar nog bozer. Blijf dan ook bij hem in de buurt, doe je handen even onder de koude kraan of ga even op de bank zitten om rustig te worden.

Ademen

Rustig ademen helpt, maak jezelf kalm en ga niet door in je hoofd over wat er net gebeurd is, want dan word je alleen maar nog bozer. De reden dat je niet je woede moet laten spreken is omdat het je overneemt: je zegt of doet dingen als je boos bent, waar je later spijt van krijgt. Neem als je rustig bent de tijd om je kind duidelijk te maken waarom je boos was.

Niet schreeuwen, niet schelden, niet slaan, niet dreigen

Yep, allemaal dingen die je niet moet doen als je boos bent, want dat zijn dingen die je niet wilt doen of helemaal niet meent. Dreigen met ‘ik gooi je speelgoed weg’, dat is onredelijk en ga je toch niet waarmaken.

Zeg in plaats daarvan dat je gaat nadenken over de consequentie die volgt op het gedrag van je kind. Een goede tip is ook om je kind niet aan te raken als je boos bent. In je woede kan het eens gebeuren dat je je kind hardhandiger oppakt of vasthoudt dan je wilde en dan kan ervoor zorgen dat je kindje bang voor je wordt. Iets wat je te allen tijde wilt vermijden.

Geen verwijten maken, dus de ik-boodschap gebruiken

Jij ruimt niet op, jij bent altijd alles kwijt, jij, jij, jij. Vaak als vanzelf ga je zo praten als je boos bent, terwijl je veel meer bereikt met de ik-boodschap. Draai het dan ook om en praat vanuit jezelf: ‘ik voel me boos als je gooit met je eten, het is voor in je mond’. Praat ook rustig, op een kalme toon. Dan zal je kindje ook kalmeren en sneller naar je luisteren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Psychology Today

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme