Chiara Izelaar
Chiara Izelaar Eten 12 apr 2019

Deze borrelhapjes gaan goed samen met een biertje of wijntje! (+ recepten)

Er is niets mis met bitterballen, kaasplankjes en nachos, maar verandering van spijs is ook wel ‘s leuk, nietwaar? Daarom heeft Famme de volgende 5 borrelhapjes + recept voor je klaargezet. Deze gerechtjes zijn perfect voor verschillende variaties (voor ieder wat wils!), makkelijk in elkaar te flansen én gaan natuurlijk heerlijk samen met een koud pilsje of een lekker wijntje. Cheers! 

1. Flammkuchen

Deze heerlijke versnapering lijkt misschien een tikkie op pizza, maar de smaak en textuur zijn héél anders. Zo is het deeg dun en knapperig en beleg je het deeg niet met tomatensaus, maar met andere toppingen. Het fijne aan flammkuchen is dat je er – net zoals bij pizza – eindeloos mee kunt variëren. Van verschillende kazen, groenten en vlees; er is voor ieder wat wils. En daarmee zijn flammkuchen de perfecte borrelhapjes!

Het recept

Voor 1 flammkuchen neem je: 

  • 300 gram bloem
  • 4 gram instant gist (droge gist)
  • een snuf zout
  • 180 milliliter lauwwarm water
  • 2 el olijfolie

Zo maak je het: 

Doe de bloem, zout en gist in een kom. Voeg het water en de olie toe en kneed het goed samen tot een soepel deeg. Is het deeg elastisch én een beetje plakkerig? Laat het deeg dan ongeveer een uur rijzen. Rol het deeg vervolgens zo dun mogelijk uit op een vel bakpapier. Leg deze op de bakplaat en breng toppings naar wens aan. De klassieke is voorzien van een laagje crème fraiche, rode uienringen en gerookte spekjes. Bak de flammkuchen in ongeveer 15 minuten op 230 graden gaar.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Essen ist was Schönes! (@praying_for_pizza) op

LEES OOK: Vrijmibo? Deze vegan nachos wil je hebben bij de borrel!

2. Bruschetta

Bruschetta werd vroeger geserveerd aan arme boeren om het oude brood kwijt te raken. Na verloop van tijd werden er Italiaanse ingrediënten van topkwaliteit toegevoegd aan het gerecht. Tegenwoordig geniet men over de hele wereld van dit populaire aperitiefje. Het gerechtje is vol van smaak, fris en perfect als het aankomt op borrelhapjes!

Het recept

Voor 15 stuk neem je: 

  • 1 ciabatta brood
  • 5 stevige rijpe tomaten
  • 1 teentje knoflook
  • een scheutje olijfolie
  • een handje verse basilicum
  • peper en zout

Zo maak je de bruschetta’s: 

Zet met een scherp mesje een kruisje aan de onderkant van de tomaten en dompel ze een minuut onder in kokend water, zodat je het velletje van de tomaten makkelijk kunt verwijderen. Snijd de tomaten in kleine blokjes, hak de basilicum fijn en roer ze samen met peper en zout door de tomatenblokjes. Pers de knoflook uit en roer dit samen me de olijfolie. Snijd de ciabatta in plakken en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Smeer de broodjes in met olijfolie en laat ze in 10 minuten op 180 graden knapperig worden. Verdeel het tomatenmengsel over de broodjes en smullen maar!

TIP: Elke Italiaanse streek heeft een eigen recept voor bruschetta. Zo worden de broodjes ook weleens bereid met mozzarella, Parmaham, artisjok, tuinbonen of zongedroogde tomaten.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door northlondonvegan (@northlondonvegan) op

3. Gevulde auberginerolletjes

Opzoek naar gezonde én lekkere borrelhapjes? Dan zit je hier aan het juiste adres! Deze auberginerolletjes zijn ook nog ‘s makkelijk in elkaar te flansen! Al zou je dat niet zeggen als je er een hapje van neemt. Hmmm, zalig! 

Het recept

Voor 12 rolletjes neem je: 

  • 1 aubergine
  • 4 gegrilde paprika’s
  • 12 blaadjes basilicum
  • 150 gram ricotta
  • 3 eetlepels olijven tapenade
  • olijfolie
  • peper en zout

Zo maak je de rolletjes: 

Snijd de aubergine – in de lengte – in 12 plakken en smeer ze in met olie, peper en zout. Verhit de grillpan en bak de aubergines gaar. Laat ze goed afkoelen en vul ze dan met een stukje gegrilde paprika, ricotta, tapenade en basilicum. Zo simpel, maar oh zo lekker! TIP: Je kunt de auberginerolletjes ook vullen met walnoten, geitenkaas en een beetje honing.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Anne Travel Foodie (@anne_travel_foodie) op

LEES OOK: Recept: het ultieme borrelbrood gevuld met kaas en kruiden

4. Arancini

Warm, smeuïg, krokant én vol van smaak. Need we say more? Risottoballen hebben veel weg van (misschien wel de meest populaire borrelhapjes ooit) bitterballen en zijn simpelweg ALTIJD een goed idee!

Het recept

Voor 20 balletjes neem je: 

  • 200 gram risotto
  • 1 blokje groentebouillon
  • 75 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 3 eieren
  • 1 theelepel Italiaanse kruiden
  • 20 minibolletjes mozzarella
  • 150 gram bloem
  • een zakje paneermeel
  • 500 milliliter zonnebloemolie

Zo maak je ze:

Breng een pan water aan de kook en voeg de groentebouillon eraan toe. Kook de rijst volgens de stappen op de verpakking. Meng de risotto met de Parmezaanse kaas, 1 ei en de kruiden. Verdeel het mengsel in 20 gelijke porties en rol deze stuk voor stuk om de bolletjes mozzarella. Klop de overige eieren los, rol de balletjes door de bloem, het ei en het paneermeel. Verhit de olie in een grote pan en frituur de balletjes in 5 minuten goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier en smullen maar! TIP: Ook met risottoballetjes kun je alle kanten op. Wat dacht je van ragù, spekjes of chocolade?

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door La Pecora Bianca (@lapecorabianca) op

5. Quesadilla’s

Ooh lala, nu de temperaturen beginnen te stijgen zijn Mexicaanse versnaperingen meer dan welkom! Quesadilla’s zijn eigenlijk een soort Mexicaanse tosti’s. Het woord betekent letterlijk ‘kaasdingetje’. Deze lekkernij wordt gemaakt van tortilla’s die je kunt bedekken met salsa’s, guacamole, verschillende groenten, vlees of vis en natuurlijk kaas. Serveer deze borrelhapjes met Margarita’s en het feest kan beginnen!

Het recept

Voor 20 quesadilla’s neem  je: 

  • 20 tortilla wraps
  • 5 paprika’s
  • 5 avocado’s
  • 5 blikjes mais
  • 4 tortilla wraps
  • 500 gram geraspte kaas
  • salsa kruiden
  • 300 milliliter zure room

Zo maak je ze: 

Prak het vruchtvlees van de avocado’s fijn, snijd de paprika in blokjes en meng dit samen met de maïs. Voeg de kruiden toe en meng alles goed door elkaar. Bestrijk een helft van de wrap met het mengsel en bestrooi het met kaas. Klap de wrap dicht en verhit een klein beetje olie in de koekenpan. Bak de wrap aan beide kanten goudbruin en snijd de wrap in punten. Serveer de bites met zure room. TIP: Je kunt eindeloos variëren met de toppings, dus laat je fantasie de vrije loop!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door FattyBroccoli (@fattybroccoli) op

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Deze borrelhapjes gaan goed samen met een biertje of wijntje! (+ recepten)
Sluiten