Chiara Izelaar
Chiara Izelaar Body 3 mei 2019

Waarom heb je eigenlijk bultjes op je tepels?

We weten allemaal dat het verstandig is om je borsten eens in de zoveel tijd eens goed onder de loep te nemen. En eigenlijk kunnen we hier ook niet omheen. In de douche, tijdens het omkleden en soms ook tussen de lakens worden we geconfronteerd met onze boobs. De kans is groot dat jij je altijd al af hebt gevraagd wat die bultjes op jouw tepels eigenlijk betekenen.

Het gekleurde, rondvormige gebied rondom je tepel heet je tepelhof. In dit hofje zitten ook kliertjes, genaamd de klieren van Montgomery. Het kan zo zijn dat jij meer bultjes op je tepels hebt dan bijvoorbeeld je bestie. En de kans is ook groot dat die van jou er anders uitzien. Wanneer je opgewonden raakt, in verwachting bent of borstvoeding geeft kunnen deze kliertjes extra opvallen. Maar waar zijn ze goed voor?

LEES OOK: 8 verrassende feiten over je borsten

Nare kwaaltjes

De bultjes op je tepels geven een olieachtig goedje af die ervoor zorgt dat je huid soepel blijft. Hier merk je helemaal niets van, tenzij er een kliertje verstopt raakt. Een verstopt kliertje herken je aan een wit bultje wat zich vult met talg. In de meeste gevallen verdwijnt dit bultje vanzelf. Mits je er niet aan gaat zitten frunniken. Dit kan leiden tot flinke irritatie.

Maar ook tot een infectie. Dit herken je aan een harde knobbel waar bloed en/of pus uitstroomt. Ik hoef je niet uit te leggen dat dit erg pijnlijk kan zijn. Gelukkig gaat deze infectie vaak vanzelf over, maar het is wel de bedoeling dat je de huid goed schoonhoudt. Doet het plekje onwijs veel pijn en/of krijg je koorts? Pleeg dan een belletje naar je huisartsenpraktijk!

Schakel ook een arts is bij een ingetrokken, rode en/of schilferige tepel. Deze symptomen kunnen duiden op eczeem – hier heeft jouw huisarts een wondermiddeltje voor! -, maar soms ook op kanker. Wacht NOOIT te lang met bellen; neem het zekere voor het onzekere!

LEES OOK: Bang voor borstkanker? Zo voer je het zelfonderzoek uit!

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Waarom heb je eigenlijk bultjes op je tepels?
Sluiten