Geboortevlekken bij je baby: dit moet je weten over een Café au lait vlek

Kinderen Rachelle Weiler 8 okt 2019
Leestijd: 2 minuten

Als je zwanger bent of net een kindje hebt gekregen, wil je niets liever dan dat het gezond is. Toch kunnen kleintje bij of na de bevalling geboortevlekken hebben. Een daarvan is een Café au lait vlek.

ls ouder is het heel logisch dat je misschien schrikt als je een geboortevlek bij je baby ontdekt. Maar deze hoeven lang niet altijd ernstig te zijn. Sommigen zijn ook goed behandelbaar, zijn onschuldig of trekken vanzelf weg. In dit artikel geven we informatie over de Café au lait vlek.

Wat is een Café au lait vlek precies?

Een Café au lait vlek is een vaak ovaalvormige vlek op de huid van je baby, die een lichtbruine kleur heeft, ofwel de kleur van koffie met melk. Zo wordt de vlek in de volksmond genoemd, maar de medische term is CALM, dat staat voor Café au lait Macula.
De vlekken kunnen voorkomen op ledematen of de romp van je baby, en worden regelmatig gezien.
Bij 1 op de 7 kindjes met een blanke huid komen 1 of meer Café au lait vlekken voor. Bij kindjes met een donkere huidskleur zelfs iets vaker: 1 op 4.
Deze vlek onstaat echter vaker pas in de jaren na de geboorte. Slechts 1 op de 200-300 baby’s worden ook echt met een Café au lait vlek geboren.

cafe-au-lait-vlek
Bron: huidziekten.nl Huidziekten.nl

De vlek ontstaat doordat de huid op de plek van de vlek meer pigment bevat dan normaal. Deze pigmentcellen heten melanocyten. Sommige kinderen hebben meer van deze pigmentcellen, die meer pigment bevatten dan normaal.

In de meeste gevallen is een Café au lait vlek compleet onschuldig en kan het gewoon gezien worden als een unieke pigmentvlek.

De mogelijke gevolgen

Als je kind echter meer dan 6 Café au lait vlekken op het lichaam krijgt in een paar jaar tijd, bestaat er toch een kleine kans dat er meer aan de hand is. Meer vlekken kunnen duiden op een op een syndroom. Het syndroom dat het meeste voorkomt, is neurofibramatose type 1. Er bestaan echter ook andere syndromen waarvan de Café au lait vlekken een symptoom kunnen zijn. Wel zijn voor al deze syndromen ook andere symptomen nodig om deze vast te kunnen stellen.

De mogelijke syndromen bij kinderen die meerdere Café au lait vlekken hebben:

Café au lait vlek
Bron: kinderneurologie.nl Kinderneurologie.nl

De kans dat je kind bij meerdere Café au lait vlekken ook een syndroom heeft, is minder dan 1%. Maak je dus niet teveel zorgen. Toch is het altijd goed om dit met een (huis)arts te bespreken.

Behandeling van een Café au lait vlek

Deze vlekken zijn vaak volledig onschuldig. Ze zijn egaal lichtbruin, met een duidelijke afscheiding van de reguliere huid. De plek is glad, en veroorzaakt geen pijn of jeuk.

Meer lezen over geboortevlekken? Check dan deze artikelen over een aardbeienvlek, ooievaarsbeet of wijnvlek.

Een overzicht van alle geboortevlekken vind je in dit artikel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen