Kan cafeïne je vruchtbaarheid beïnvloeden? De feiten en adviezen op een rij

Gezondheid Gina Koninkx 10 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Als je een kinderwens hebt, lees je je ongetwijfeld in over alles wat te maken heeft met het lichaam en de zwangerschap. Hoe leef je zo gezond mogelijk en maak je je lichaam optimaal paraat voor een eventuele zwangerschap? Wat kun je beter niet eten of drinken en is verstandig om bij te slikken? In dit artikel onderzoeken we de invloed van cafeïne op je vruchtbaarheid.

Er is veel onderzoek gedaan naar de vraag of cafeïne je vruchtbaarheid kan beïnvloeden. Omdat velen regelmatig cafeïne tot zich nemen – soms meer dan noodzakelijk – is het belangrijk om te weten wat dit met je vruchtbaarheid kan doen.

Kan cafeïne je vruchtbaarheid beïnvloeden?

Hoewel er nooit één duidelijke link is gevonden tussen vruchtbaarheid en de inname van cafeïne, is ook niet uitgesloten dat deze er helemaal niet is. Er is dus niet voldoende bewijs om harde conclusies te trekken, maar we kunnen nog steeds niet uitsluiten dat het wél enig effect heeft.

Inname van cafeïne per dag

Uit onderzoek is gebleken dat een bepaalde hoeveelheid cafeïne per dag niet overschreden zou moeten worden: dat is 400 mg en staat gelijk aan 5 koppen koffie.

Voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven geldt het volgende advies vanuit het Voedingscentrum: “Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, krijgen het advies geen cafeïnerijke producten te nemen, of het gebruik ervan sterk te beperken tot minder dan 200 milligram cafeïne per dag. Dat staat gelijk aan maximaal 1 kopje koffie per dag. Hierbij is rekening gehouden met een gemiddeld gebruik van andere bronnen van cafeïne, zoals thee en frisdrank.”

Cafeïne zit niet alleen maar in koffie

Als je een kinderwens hebt, kun je dus ook wat betreft de inname van cafeïne maar beter het zekere voor het onzekere nemen. Zeker gezien het waarschijnlijk maar een kleine verandering is in je dieet en voor veel vrouwen met een kinderwens dus zeker de moeite waard.

Goed om te weten is dat cafeïne dus niet alleen in koffie zit. Andere producten waar je cafeïne in aantreft zijn: thee, energy drankjes (sowieso een slecht idee), frisdranken maar ook bepaalde pijnstillers die je bijvoorbeeld neemt bij hoofdpijn of andere klachten. Lees daarom altijd goed de bijsluiter door voordat je deze slikt. De moeite waard om te proberen toch?

Welke soorten thee kun je beter vermijden tijdens je zwangerschap?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme