Doris (34): ‘Mijn dreumes huilt zichzelf elke avond een half uur in slaap’

Persoonlijk Laura Saija 9 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

De zoon van Doris wilde van de één op andere dag niet meer naar bed ’s avonds. Zijn middagslaapje ging wel gewoon goed. Nu laat ze hem zichzelf elke avond een half uur in slaap huilen. “James was altijd een goede slaper tot een paar maanden geleden. Hij was net een jaar oud toen hij opeens niet meer naar bed wilde.”

Normaal gesproken kleedden we hem na het avondeten om en legden we hem rond 19.00 uur in bed. Van de een op andere dag werkte dit ritueel niet meer en begon hij te krijsen als we hem op bed legden.

In slaap huilen

Mijn moederhart kon dit niet aan en ik pakte hem dan meteen uit bed. Eenmaal uit bed werd het erger, want hij was duidelijk moe. Hij wilde niet naast me liggen op de bank en begon dan een beetje te kletsen. Het was duidelijk dat hij niet van plan was om te slapen, maar ondertussen zat hij steeds te gapen. Als we hem vervolgens weer in bed legden, begon hij weer te huilen.

We probeerden alles, een boekje voorlezen, een schone luier, nog even iets kleins eten of wat te drinken. Ook probeerden we naast hem te gaan liggen, zodat hij in slaap zou vallen. Niets hielp en we raakten allemaal gefrustreerd, want James bleef huilen. Het meest frustrerende was dat hij huilde omdat hij moe was.

Gewoon laten huilen

Ik wist dat hij geen pijn had of niet ziek was, want overdag was James gewoon het vrolijke mannetje dat ik kende. Het was puur het moment dat hij ’s avonds moest gaan slapen. Dan begon hij hysterisch te huilen.

Op een dag stelde mijn man Rik voor om hem wel gewoon op bed te leggen en hem te laten huilen totdat hij in slaap viel. Het leek er namelijk op dat hij ’s avonds niet in bed wilde liggen omdat hij liever bij ons op de bank wilde kletsen. In eerste instantie vond ik dit een slecht idee. Hoe kon ik mijn kind laten huilen?

Geen andere optie

Toch besloot ik het te proberen, er was namelijk geen andere optie. De eerste avond dat we hem lieten huilen, heeft hij bijna een uur gehuild. Er waren meerdere momenten dat ik hem wilde pakken, maar Rik overtuigde mij om het niet te doen.

De dagen daarna huilde hij nog steeds elke avond hysterisch, maar het werd wel elke avond steeds iets korter. Sinds een aantal weken huilt hij zichzelf ongeveer een half uur in slaap. Zijn huiltje is minder hysterisch dan eerst. Het is niet meer krijsen, maar gewoon huilen.

Beste oplossing

Ik merk dat hij na ongeveer een kwartier begint te jammeren en dat hij weer een kwartier later in slaap valt. Elke avond een half uur huilen in bed is natuurlijk lang, maar hem telkens uit bed halen werkte ook niet.

Ik hoop dat het huilen binnenkort minder wordt, want nog steeds vind ik het moeilijk om aan te horen elke avond. Toch denk ik dat dit voor ons de beste oplossing is.

Osteopathie bij huilbaby’s: ‘Hij is een ander kind geworden’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme