Gina Koninkx
Gina Koninkx Kinderen 13 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

5 tips die je kunt toepassen als je kind blijft huilen (om aandacht)

Je voelt direct medelijden als een ouder in een winkel met geen enkele mogelijkheid een hard huilend kind stil krijgt want you know that feeling. Natuurlijk huilt een kind als het hard valt of verdrietig is, maar een kind huilt ook weleens om te zeuren en ja.. dat kan heel irritant zijn.

Soms krijst je kind de hele supermarkt bij elkaar omdat je dat ene speelgoedautootje écht niet gaat kopen. Deze vijf tips kun je toepassen als jouw zoon of dochter huilt om te zeuren.

1. Herken het gejammer van je kind

Het is belangrijk om te herkennen wat de reden is waarom je zoon of dochter huilt. Dan kun je het jammeren onderscheiden van huilen van verdriet of pijn. Als jouw kind zeurend huilt doet hij dat om jouw aandacht te krijgen. Omdat jouw moederinstinct altijd aan staat en reageert op het gehuil van je kind is het handig om te weten wanneer je wel of niet moet ingrijpen.

Deze dingen kun je tegen je kind zeggen als hij verdriet heeft (en niet: stop maar met huilen)

2. Voorkom redenen om te zeuren

Er zijn een aantal dingen die kinderen kunnen triggeren om te gaan zeuren. Als je ervoor zorgt dat die redenen er niet zijn kun je al een boel jammer voorkomen. De belangrijkste drie zijn: honger, verveling en vermoeidheid. Zorg dus voor een goed slaapritme, een gezond en gestructureerd eetschema en zorg ervoor dat je kind zich niet constant hoeft te vervelen.

25 Eenvoudige tricks om net even wat extra aandacht aan je kids te geven

3. Geef meer aandacht

Jammeren is een vorm van aandacht vragen en dus kun je concluderen dat om wat voor reden dan ook jouw kind op zoek is naar jouw aandacht. Het kan een waarschuwing zijn dat jij zelf te weinig aandacht aan hem of haar besteedt. Zorg er in dat geval voor dat je dus voldoende één-op-één tijd met je kind doorbrengt. Zeker als je zoon of dochter die aandacht nodig heeft.

4. Geef niet toe

Als kinderen gaan jammeren geef dan niet toe. Als ze eenmaal merken dat je toegeeft aan hun gedrag zullen ze er ook niet mee stoppen. Laat ze maar even doorjammeren totdat ze vanzelf merken dat je niet gaat toegeven hoe moeilijk dat soms ook is. Het kan zijn dat je kind nog harder gaat schreeuwen maar wees hierin duidelijk. Dat leuke autootje in de speelgoedwinkel krijgen ze nou eenmaal niet.

5. Leer je kind dat er ook andere manieren zijn

Leg uit aan je zoon of dochter dat er ook andere manieren zijn om aandacht van jou te krijgen. Leer ze communiceren over hun behoeftes en naarmate ze ouder worden zal dat steeds beter gaan. Ze merken vanzelf wel dat jij hier dan ook veel relaxter op reageert.

Waarom zetten kleuters soms een ‘baby’-stemmetje op?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Mothering

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme