Welke soorten thee kun je beter vermijden tijdens je zwangerschap?

Gezondheid Lisa van den Akker 6 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

Een kopje thee is heerlijk en al helemaal als je tijdens je zwangerschap minder koffie wil drinken. Maar mag je eigenlijk wel alle theesoorten drinken? Wij zochten alles voor je uit over thee drinken als je zwanger bent.

De meeste thee en kruidenthee lijkt heel onschuldig. Maar toch kunnen sommige theesoorten stofjes bevatten die niet helemaal goed zijn voor jou of je ongeboren kind. Wij vertellen je waar je op moet letten.

Thee als je zwanger bent

In veel bekende theesoorten zit theïne, een variant van cafeïne. Dit stofje zit van nature in de theeplant en vind je daarom in alle theesoorten die van theeblaadjes worden gemaakt. Denk aan de bekende groene thee, witte thee, of bijvoorbeeld de English breakfast zwarte thee.

Te veel theïne drinken wordt afgeraden, omdat het via het bloed ook bij jouw mini kan komen. Deze theïne kan je kindje actiever maken, waardoor het zich langzamer zou kunnen gaan ontwikkelen.

Maximaal aantal koppen thee als je zwanger bent

Het Voedingscentrum raadt aan om tijdens de zwangerschap niet meer dan 200 milligram cafeïne in te nemen per dag. In een kopje koffie zit ongeveer 60 gram cafeïne. In een kopje thee ongeveer 30 gram, afhankelijk van het soort thee.

Over het algemeen zijn zwarte en groene thee het sterkst. Hier zit veel theïne in. Daarna komt witte thee, waar redelijk weinig theïne in zit. Onthoud dat de hoeveelheid theïne kan variëren. Als jij bijvoorbeeld losse thee drinkt of zelf je theezakjes maakt, kan er meer theïne inzitten dan de standaardhoeveelheid die je in een zakje uit de supermarkt vindt.

Wil je minder theïne binnen krijgen? Dan kun je het theezakje dertig seconden in het hete water hangen en daarna dat water weggooien. Hiermee gooi je ook de grootste hoeveelheid theïne weg. Zo kun je genieten van een kopje thee, zonder te veel theïne binnen te krijgen.

Is kruidenthee helemaal veilig?

Naast thee van de theeplant heb je ook kruidenthee. Eigenlijk zijn deze theesoorten namelijk geen échte theesoorten, want ze komen niet van de theeplant. Er zit dus ook geen theïne in.

Als je een kruidenthee hebt waar geen theïne in zit, zou je denken dat je deze veilig kunt drinken. Maar dat is niet helemaal waar. De meeste kruidenthee-soorten kun je gewoon drinken, maar er zijn een aantal soorten kruiden die je beter kunt vermijden tijdens je zwangerschap:

  • Venkel en anijs bevatten anethol en estragol. In grote hoeveelheden kunnen deze stoffen ongezond zijn voor jouw baby
  • Salie kan baarmoederkrampen opwekken en kan ook een nadelig effect hebben op de melkproductie
  • Pepermunt en eucalyptus zijn scherp, dat kan voor brandend maagzuur zorgen. Niet per se gevaarlijk, maar wel heel vervelend.
  • In zoethout zit glycyrrhizine. Door te veel zoethout te drinken kun je vocht vasthouden, waardoor je bloeddruk hoger kan worden.
  • Lavendelthee is heerlijk, maar niet verstandig tijdens het eerste deel van je zwangerschap. Lavendel is een bitter kruid en kan je baarmoeder prikkelen.
  • Aloë Vera is erg gezond, maar kan laxerend werken en je baarmoeder irriteren.
  • Te veel kaneel is ook af te raden. Kaneel zou namelijk ook negatieve effecten hebben op de baby.

Welke thee kun je wél drinken als je zwanger bent

Na het lezen van dit allemaal durf je misschien geen theekopje meer aan te raken. Maar wees gerust, over het algemeen kun je gewoon heerlijk genieten van een kopje thee, maar als met alles, goed opletten, en met mate.

Wil je zeker weten dat je helemaal goed zit? Kies dan voor:

Zwarte koffie vs. groene thee: welk van de twee is gezonder?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme