Recept uit eigen (moes)tuin: een bijzonder lekkere citroencake met bessen

Citroen en bessen zijn een fantastische combinatie – en dat weten ook de Meisjes van de Moestuin. Hun gloednieuwe boek ‘kweken, oogsten, koken en eten’ staat vól met recepten waar je jouw eigen moestuin bij nodig hebt en Famme deelt alvast een van die recepten: de citroencake met bessen.

Er is wat ons betreft niets leukers dan het bijhouden van een eigen moestuintje. Dat hoeft niet groot te zijn – je kunt al moestuinieren op een vierkante meter. Een van de planten die je in je eigen moestuin kunt verbouwen is citroenverbena en daar maak je de onderstaande verrukkelijke cake mee.

De Meisjes van de Moestuin

Amber Carchedi en Reny Muller ken je misschien wel van demeisjesvandemoestuin.nl. Vorig jaar werden zij door een uitgever benaderd om een boek te schrijven, en dat boek ligt sinds een paar dagen in de (online) boekhandel. Wij mogen een van de recepten uit het boek delen en we hebben gekozen voor deze overheerlijke citroenverbenacake met bessen.

Voor de recepten in het boek hoef je overigens geen doorgewinterde thuiskok te zijn. De recepten zijn makkelijk, leuk om te maken én hebben allemaal minstens één ingrediënt die je terug kunt vinden in je eigen moestuin. In dit geval dus de citroenverbena.

citroencake met bessen uit eigen moestuin
Uit het boek ‘De Meisjes van de Moestuin’. Fotografie: Marleen van Es

Citroencake met bessen (gemaakt met citroenverbena!)

Voor 1 standaard cakevorm

  • 200 g boter
  • 200 g suiker
  • 1 bio citroen
  • 4 eieren
  • 1 tl vanille-extract
  • snuf zout
  • 180 g zelfrijzend bakmeel
  • 150 g bessen + handje, om te garneren
  • 1 el bloem + wat extra, om te bestuiven
  • 4 el verse verveineblaadjes

Verveineblaadjes zijn een ander woord voor citroenverbena. ‘Citroenverbena’ is namelijk de Nederlandse vertaling van verveine.

Voor het glazuur:

  • 60 g poedersuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 1-2 el citroensap
  • kleine verveineblaadjes, om te garneren

Tip: wij vinden het gebruik van een ouderwetse metalen cakevorm fijner dan van een siliconenvorm. Door een stevig blik behoudt de cake een mooie, rechte vorm. In een siliconenvorm kan de cake zo lekker uitzakken.

Zo maak je de citroenverbenacake

Verwarm de oven voor op 160 °C. Klop in een kom de boter en suiker wit en romig. Rasp de schil van de citroen en voeg de citroenrasp toe. Klop dan een voor een de eieren door het mengsel. Voeg de volgende pas toe als de eerste is opgenomen. Mix ook het vanille-extract door het mengsel. Doe er het zout en het zelfrijzend bakmeel bij. Mix dit alles totdat deze droge ingrediënten volledig zijn opgenomen.

Doe de bessen in een schaaltje en voeg er de bloem aan toe. Roer deze door de bessen heen zodat die bedekt zijn met een dun laagje bloem. Dit zorgt ervoor dat ze zo min mogelijk naar beneden zakken.

Hak nu de verveineblaadjes fijn. De hoeveelheid lijkt veel, maar met minder komt de verfijnde smaak niet voldoende naar voren. Voeg de bessen en de verveine toe aan het beslag en spatel erdoorheen. Vet een cakevorm in en bestuif deze met bloem. Giet het beslag in de vorm en bak de cake in ca. 60 minuten gaar.

Laat de cake na het bakken ten minste 5-10 minuten afkoelen in de vorm. Stort hem eventueel daarna op een rooster waar je de cake helemaal laat afkoelen.

Als de cake helemaal is afgekoeld kun je deze glazuren. Dat hoeft niet, want de cake is bijzonder genoeg van zichzelf. Maar wil je het toch doen, meng dan de suiker met het vanille-extract. Voeg beetje bij beetje het citroensap toe zodat je glazuur stroperig maar niet te dun wordt. Besmeer de bovenkant van de cake ermee en leg in een mooi patroon de kleine verveineblaadjes in het glazuur.

Et voila, klaar is je verrukkelijke citroencake uit eigen tuin. Op de Famme-redactie kunnen we niet wachten om ‘m te proeven.

Een zoete zomer met deze zomerse cake met tijm, perzik en blauwe bessen

Reageer op artikel:
Recept uit eigen (moes)tuin: een bijzonder lekkere citroencake met bessen
Sluiten