Laura: Waarom borstvoeding juist iets voor relaxte moeders is

Kinderen Redactie 17 mei 2020
Leestijd: 5 minuten

De Belgische Laura is moeder van drie kleintjes, Elliot, Amelia en Phoebe. En tijdens haar vele slapeloze nachten, haalde ze troost uit verhalen van andere moeders en besloot ze deze troost door te geven via haar eigen verhalen. Op haar blog Mommoiselle deelt ze haar ervaringen met de wereld.

Borstvoeding heeft te kampen met een imagoprobleem: voor een mama-to-be komt het al snel over als de ‘moeilijke’ optie, en lijkt het alsof je ofwel geheel anti moet zijn ofwel tekent om zeven jaar lang een lurkend kind aan de borst te hebben op familiefeesten. Gelukkig is borstvoeding heel wat genuanceerder dan dit, ze zit gewoon met een ‘bad rep‘. Ik som even op waarom borstvoeding eigenlijk perfect is voor gemakzuchtige mama’s als ik!

Borstvoeding voor relaxte moeders

‘Goh ja, ik wil dat wel proberen’, was aanvankelijk mijn reactie als me gevraagd werd of ik borstvoeding plande te geven. Gek is dat eigenlijk, die terughoudendheid. Ik had thuis als oudste van vier niet anders gekend, maar het werd als zo’n bewuste en gepolitiseerde keuze voorgesteld dat ik er wat schrik van had. Maar eens Elliot er was, had ik me het niet anders kunnen inbeelden. En ja, soms suckt borstvoeding echt (lees hier meer over op mijn blog), maar er zijn ook heel veel voordelen wat maakt dat het ook als laid-back mama te smaken valt.

1. Afvallen zonder inspanning

Hoewel dit niet voor iedereen het geval is, vallen de meeste mama’s snel af door het borstvoeden. Dat komt omdat de eerste dagen na de bevalling je baarmoeder tijdens het voeden al meteen terug naar haar oorspronkelijke grootte samentrekt. Eerlijk, dit gaat gepaard met naweeën die geen pretje zijn, maar met wat tandenbijten kan je in een jeansbroek naar huis – al dan niet met een knoopje open! Ook nadien verbrandt voeden zo’n 500-800 calorieën per dag. Mooi meegenomen toch?

2. Diep slapen

Borstvoedingsbaby’s zouden minder goed slapen en hoe graag ik dit ook zou willen tegenspreken, onze drie spruitjes bevestigen dit jammer genoeg. Maar wist je dat moedermelk melatonine bevat waardoor je baby’tje wel snel in slaap valt aan de borst?

Bovendien maak je als mama ook hormonen aan die ervoor zorgen dat je zelf snel in slaap valt en meer uit een korte trek slaap haalt. Ik voelde dat verschil heel erg toen ik naar flesjes omschakelde maar ons meisje nog regelmatig wakker werd. Pas toen vielen de nachten me echt zwaar.

3. Altijd voorradig

Klaar om de nacht in te gaan en plots doorhebben dat je geen melk meer in huis hebt, knap lastig! Handig bij borstvoeding is dat je nooit last-minute winkel- of apotheekbezoekjes hoeft te plegen.

4. Goedkoop (als je het online shoppen niet meerekent)

Een bus poedermelk kost al snel 15 euro. Hoe lang je daar mee doet, hangt af van de leeftijd van je baby, maar moedermelk is gratis. Klein neveneffectje van borstvoeding geven is dat je je handen vrij hebt om te gsm’en en je ‘s nachts dus weleens in een online shopping vortex kan gezogen worden! #sorrynotsorry

5. Travel light

Ik stap met Phoebe de deur uit met een luier in m’n broekzak en verder niets. Geen nood aan microgolfovenprospectie. Gewoon m’n boobies mee en klaar voor vertrek!

6. Minder vaat

Flesjes wassen, steriliseren, laten uitdrogen op dat droogrek waar nooit genoeg plaats op is, … hoe je het ook draait of keert, het is een karwei dat je liever kwijt dan rijk bent.

7. Hip en trendy

Vegan, local, organic en zero waste … Helemaal mee met de laatste trends dus! Je maakt zelf eten aan voor je baby,… te gek toch? Geen verpakkingen, geen koemelk in het spel, gezond voor de baby en goed voor het milieu.

8. Multi-inzetbaar

Geen fysiologisch water meer in huis? Geen probleem, spuit wat moedermelk in dat neusje of oogje en klaar is kees! Badolie op? No problemo, giet wat moedermelk in het badje voor een zacht babyvelletje. Zelf een zweertje? Moedermelk to the rescue! Moedermelk heeft een ontsmettende en genezende werking, het zou zelfs goed werken tegen rimpeltjes!

9. Geen vieze geurtjes

Zie je er tegenop om stinkluiers te verversen, dan is borstvoeding helemaal iets voor jou want tot het introduceren van vaste voeding op zes maanden, ruikt een borstvoedingsbaby’s pampertje amper. Mooi meegenomen!

10. Geen zieke kindjes

Een virus dat de ronde doet, kan voor stress zorgen als mama, want nachten met zieke kinderen zijn niet te verbloemen: ze zijn loodzwaar. Gelukkig blijft je baby hoogstwaarschijnlijk gespaard want de antistoffen die jij aanmaakt voor virussen in jouw omgeving, krijgt zij ook via je melk binnen.

Moedermelk past zich dus niet alleen aan in hoeveelheid naargelang de vraag van je baby, maar past ook haar samenstelling aan waar nodig. Als je zelf met een nare verkoudheid zit, hoef je je dus geen zorgen te maken om je baby’tje te besmetten.

Onderzoek wijst trouwens uit dat moedermelk ook in het latere leven van je kindjes de gezondheid bevordert. En ook voor mama’s zijn er voordelen. Zo heb je beduidend minder kans op borst- en baarmoederkanker.

En tot slot:

Borstvoeding is geen alles of niets verhaal. Ik betreur dat er zo hevig kan gedaan worden onder mama’s over flesjesvoeding of moedermelk. Elke mama is anders en wist je dat je ze ook gerust allebei kan gebruiken?

In mijn ogen is elke voeding mooi meegenomen en als jij klaar bent voor een nieuw verhaal met flesjes, dan moet je dat gewoon lekker doen zonder je daar slecht over te voelen. Nieuwsgierig naar meer? Neem dan een kijkje in ons leven als #familyoffive op instagram.

Lees ook:

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen