Een relatie met een narcist: ‘Lieve vriendin, je hoeft je niet te schamen’

Persoonlijk Redactie 27 feb 2021
Leestijd: 5 minuten

Een partner die je manipuleert en gebruikt, zonder je er iets voor terug te geven. Een narcist gebruikt je alleen maar om zich beter te voelen over zichzelf, zodat hij of zij niet de eigen diepe onzekerheid recht in de ogen hoeft aan te staren.

Het verwarrende is dat een narcist heel charmant en attent kan overkomen, daarom is het ook niet gek als je valt voor zo iemand. Ze zijn verleidelijk, charmant en voor je het weet zit je in een vaste relatie. Deze column* moet de wereld in gestuurd worden voor alle vrouwen en dochters die hiermee te maken hebben.

Column: Relatie met een narcist

‘Lieve vriendin,

Ik kom je halen. Ik weet dat je de deur niet open wil doen en dat je het dekbed nog een stukje verder over je hoofd trekt terwijl je wacht tot ik ben vertrokken. Maar ik blijf.

Too good to be true. Zo voelde het en zo bleek het te zijn. Middenin de sleur en onzekerheden van alledag verscheen hij. Hij zei precies de dingen die je nodig had en overlaadde je met complimenten. Nog nooit had je zo’n intens contact ervaren, nog nooit had iemand zo naar jou gekeken.

Je begon weer te geloven in je kunnen en dat jij de wereld iets te bieden had. Als tweelingzielen bestonden dan had jij de jouwe gevonden. Natuurlijk waren er ook andere mensen die wel eens een compliment gaven, maar die kwamen op de één of andere manier nooit echt binnen. Jullie bleken over precies dezelfde dingen na te denken en hetzelfde gevoel voor humor te hebben. Met hem kon jij de hele wereld aan.

Hij was de eerste die volkomen eerlijk tegen je durfde te zijn. Complimenten zijn fijn, maar jij wist ook dat je nog veel dingen te leren had in dit leven. Hij kon precies aangeven wat jou zo bijzonder maakte én wat jouw leerpunten waren. Want je was er nog lang niet. Het was zo waardevol dat iemand dat hardop uit durfde te spreken.

Ik kom je halen of je nou wil of niet. Het is tijd voor wat licht en frisse lucht.

Ja, ik weet het. Het is haast niet te bevatten nu je alles helder ziet. Hoe heb je je zo kunnen laten meeslepen? Waarom zag je niet wat er gebeurde? Na een fantastische periode waarin je voor het eerst het gevoel had alles uit het leven te halen en dingen durfde die je nog nooit had gedurfd kwamen de eerste barsten.

Je merkte dat je na ieder contact steeds vaker door een leeg en somber gevoel overvallen werd. De dingen die hij zei en deed kwamen niet altijd overeen met elkaar. Hij reageerde steeds vaker niet op berichten en was soms dagenlang onbereikbaar.

Voor alles had jij een verklaring en altijd kwam je bij jezelf uit. Het lag aan jou. Jij moest beter je best doen, jij had het verkeerd begrepen, jij zag dingen die er niet waren en dat zei vooral iets over jou.

5 x tekenen waaraan je een narcist bij de eerste ontmoeting al kan herkennen

Precies op de momenten dat de twijfel toesloeg verscheen hij, sprak je streng toe en nam je daarna in zijn armen. Je voelde je schuldig en had met hem te doen. Dankbaar omdat hij je vergaf, kroop je in zijn armen en nam jezelf voor om een betere partner te zijn. Het werd gek genoeg steeds moeilijker om op jezelf te vertrouwen. Je begreep niet wat er met je gebeurde. In plaats van vooruit te gaan leek het alsof je wegzakte in twijfels en onzekerheid.

Ik kom je halen en zal je laten zien dat het leven nog de moeite waard is.

Het is niet voor niets dat jullie elkaar ontmoetten. Hij voedde zich met jouw gevoeligheid en energie. Jij laafde je aan zijn complimenten en voelde je iemand in zijn aanwezigheid. Daar had je alles voor over. Nee, het klopte niet. Dat heb je goed aangevoeld.

Zijn liefde voor jou was niet echt. Dat klinkt hard, maar sommige mensen kunnen zich niet verbinden omdat ze van binnen kapot zijn. Een docent die een leerling overhaalt haar borsten te laten betasten net zolang totdat zij zich er niet meer ongemakkelijk bij voelt (zodat ze kan leren dat borsten niet meer of minder zijn dan een arm of een been), is op zijn minst gezegd discutabel.

Net als die ongevraagde tong die hard binnendrong en in niets leek op de tedere kus waar je wel eens over had gefantaseerd. En het is niet oké om iemand in het bijzijn van anderen te kleineren, ook al was het maar een grap, zoals hij vaak achteraf verklaarde.

Ik kom je halen. Haal je handen voor je ogen weg lieve vriendin, je hoeft je niet te schamen.

Nu alles zo helder is en je begrijpt wat er is gebeurd kun je verder. Ook al denk je dat je hier nooit meer uitkomt en voelt het alsof de grond onder je voeten vandaan is geslagen. Onthou dat je niet zielig bent en gun hem die positie ook niet.

Het is wrang dat de buitenwereld niet lijkt te zien wat er gebeurt en te beseffen dat er nieuwe vrouwen zullen volgen, maar niet jouw verantwoordelijkheid. Zij zijn kennelijk nog niet zover (net als jij een tijd geleden). Wees trots, dat is jouw wapen. Huil jezelf schoon en wees mild voor de pijn van wat niet was en niet zal komen.

You did it, baby. Je hebt hem en wat daarbij hoorde niet meer nodig. Dus ga staan en strijk je kleren glad. Kom hier, ik veeg de lok uit je gezicht en geef je een zoen.

Doe het voor onze dochters, toon hen en de wereld je gezicht.

Je bent vrij en mooier dan ooit.

*Vanwege de gevoeligheid is besloten dit verhaal anoniem te plaatsen. 

Dit is hoe gaslighting eruit ziet binnen een relatie met een narcist, volgens experts

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme