Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Algemeen 21 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

Vermijd jij conflicten met je kinderen? Deze tips kunnen helpen

Conflicten aangaan. De één heeft er geen moeite mee, terwijl de ander buikpijn krijgt bij de gedachte aan een eventuele discussie. Op de werkvloer of in je vriendengroep kun jij je frustraties misschien nog wel inslikken, maar thuis is dat toch een ander verhaal. Merk jij dat je conflicten met je kinderen liever vermijd? Dan kunnen deze tips wellicht helpen.

Conflicten met kinderen

Er zijn tal van redenen waarom jij conflicten misschien liever vermijd. Misschien heb je nare ervaringen met conflicten, of heb je er soms simpelweg niet de energie voor. Toch kan het aangaan van conflicten ook een positief effect hebben.

Blijf rustig

We geven toe. Soms is dat gemakkelijk gezegd dan gedaan. Je kinderen kennen jou natuurlijk zo goed als hun eigen broekzak, en die troef zetten ze maar al te graag in. Ze weten dan ook precies de dingen te zeggen die jou de kast opjagen. Heel begrijpelijk dat jij dan emotioneel kunt worden. Toch is het belangrijk dat je voor jezelf een trucje verzint dat jou rustig maakt als jij een conflict met je kinderen aangaat. Misschien helpt het om een paar ademhalingsoefeningen te doen, je polsen onder koud water te houden, in het Frans tot tien te tellen, of een frisse neus te halen.

Kom tot de kern

Tijdens een conflict kunnen we vaak afdwalen. Als jij met een argument komt, gaan je kinderen er waarschijnlijk tegenin. Daar heb jij ook weer zo je mening over, en dat maakt je kinderen dan weer emotioneel. Zo is er een kans dat jullie in een loop raken, en voor je het weet zijn jullie verstrikt in een discussie die niets meer te maken heeft met het echte issue. Probeer dus te focussen op waar het écht om draait.

Stel realistische consequenties

Toen jij vroeger te laat thuiskwam werd je ongetwijfeld naar je kamer gestuurd. Halverwege de trap werd je zeker nageroepen met de legendarische woorden: ‘Je blijft het hele weekend maar thuis!’ Als jouw kinderen iets uithalen waar jij niet achter staat, zal hier een conflict over ontstaan. Je wilt ze waarschijnlijk meegeven dat er consequenties zijn voor hun gedrag. Bij het stellen van deze consequenties, kan het handig zijn om realistische maatregelingen te stellen. Een week zonder telefoon zal bijvoorbeeld niet heel realistisch zijn, aangezien ze hun telefoon tegenwoordig ook nodig kunnen hebben voor school of andere afspraken.

Geef fouten toe

Misschien niet het leukste om te doen: onze eigen fouten toegeven. Dat (soms iets te grote) ego komt dan namelijk maar al te graag om de hoek kijken. Toch is het belangrijk dat je je daarover heen kunt zetten. Als jij een conflict hebt met je kinderen en je merkt dat de fout eigenlijk bij jezelf ligt, is het niet erg om de fout toe te geven. Sterker nog. Het is juist heel nuttig om je eigen fouten toe te geven aan je kinderen. Je leert kinderen dat het maken van misstappen namelijk heel menselijk is. Andere manieren waarop je kinderen kan stimuleren om fouten te maken lees je hier.

Gaan jullie scheiden? Zo vertel je dat aan je kind

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme