Onderzoek: dit gebeurt er wanneer grootouders zich met de opvoeding bemoeien

Opvoeden Valéry de Voijs 2 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Eén biljoen. Dat is het aantal grootouders op dit moment in de wereld. En deze lieve oma’s en opa’s zijn niet alleen heel gezellig, maar ook nog eens een belangrijke rol spelen in het leven van hun kleinkinderen. Recent onderzoek neemt de invloed van grootouders onder de loep.

De samenvatting: een hechte band met opa en oma heeft veel voordelen voor ouders, kleinkinderen én je huwelijk. Hoe dat precies zit lees je hier.

Invloed van grootouders

De rol van grootouders in het leven van hun kleinkinderen kan wereldwijd nogal variëren. In Arabische landen, net als in Aziatische culturen is het bijvoorbeeld niet ongebruikelijk dat grootouders bij hun kinderen en kleinkinderen inwonen. Hoewel deze woonsituatie in westerse landen minder vaak voorkomt, kunnen grootouders ook in Europa erg betrokken zijn bij de opvoeding van hun kleinkinderen. Welk effect heeft die betrokkenheid eigenlijk op de opvoeding?

Die vraag staat centraal in drie verschillende onderzoeken van Xiaowei Li wanneer zij en haar collega’s in totaal 730 gezinnen onder de loep nemen.

Effect op moeders

In het eerste onderzoek werden 180 gezinnen meegenomen. Bij het merendeel van de gezinnen wonen de grootouders, ouders en kleinkinderen in hetzelfde huis. In een periode van zes maanden werd gekeken naar de ontwikkeling van kinderen en werden ouders uitgebreid ondervraagd. Wat bleek?

Moeders die close zijn met de grootouders voelen meer zelfvertrouwen in het opvoeden van hun kids. Dat komt volgens Li doordat moeders een voorbeeldmodel bij de hand hebben. Grootouders met hun wijze woorden en levenservaring kunnen het perfecte voorbeeld zijn voor jonge ouders. Daardoor kunnen (vooral moeders) zich zelfverzekerder voelen. En een zelfverzekerde moeder zal het ouderschap met meer positiviteit omarmen, aldus Li.

Effect op kleinkinderen

In het tweede onderzoek werden 250 gezinnen in een periode van 10 maanden onderzocht en werd gekeken naar de sociale en emotionele ontwikkeling van kinderen. Zo werd gekeken hoe kinderen reageren op een bepaalde situatie, en hoe kinderen hun emoties reguleren. Ook uit dit onderzoek kwamen positieve resultaten. Wanneer ouders en grootouders één team vormen is dit positief voor de kinderen. “This can create a more nurturing environment for children to observe and learn self-regulation” aldus onze expert Li.

Effect op het huwelijk

In het laatste onderzoek werden 300 gezinnen meegenomen, en werd ingezoomd op het huwelijk van vaders en moeders. Wanneer ouders een hechte relatie hadden met grootouders was er minder sprake van conflicten in het huwelijk. En minder ruzie, zorgt natuurlijk voor meer harmonie bij kinderen.

De hoogste tijd om even langs opa en oma te gaan dus!

Onderzoek toont aan: oma’s houden meer van hun kleinkinderen (dan van jou!)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Greater Good Magazine

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme