Onderzoek toont aan: oma’s houden meer van hun kleinkinderen (dan van jou!)

Opvoeden Valéry de Voijs 23 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

Als jij met de kids bij hun oma langsgaat, lijk jij niet meer te bestaan. Jouw moeder heeft alleen maar oog voor haar kleine oogappeltjes (en nee, daar bedoelen we niet jou mee). Leuk dat je moeder zo gek is op haar kleinkinderen, maar kan het zijn ze meer van hen houdt dan van haar eigen kinderen?

Als jij weer eens voor spek en bonen bij je moeder zit, en zij alleen maar met haar kleinkind in de weer is, kun je je weleens overbodig voelen. Je denkt zelfs dat ze meer van hen houdt dan van jou. Volgens onderzoek kunnen die gedachten nog wel eens bevestigd worden….

Oma’s houden meer van hun kleinkinderen

Als jij de liefdevolle knuffels tussen je moeder en haar kleinkinderen ziet, kun je misschien een dubbel gevoel krijgen. Aan de ene kant verwarmt het je hart om te zien hoe fijn ze het samen hebben, maar aan de andere kant kun je een steek van jaloezie voelen. Je zegt dan tegen jezelf dat je je niet zo moet aanstellen, dat jij jezelf gek maakt. Of zit er toch een kern van waarheid in?

Onderzoek

Helaas hebben wij niet zo’n goed nieuws. Recent onderzoek heeft namelijk daadwerkelijk aangetoond dat oma’s meer van hun kleinkinderen (kunnen) houden dan van hun eigen kinderen. En nee, dit is niet gemeten aan de hand van een vragenlijstje. Tijdens het onderzoek is er met behulp van MRI’s een kijkje genomen in het brein van 50 verschillende oma’s. Alle oma’s hadden biologische kleinkinderen van de leeftijd 3 tot 12 jaar.

Foto’s

Tijdens het onderzoek kregen de oma’s twee verschillende foto’s te zien. Eerst kregen zij een foto te zien van hun kleinkind, vervolgens keken ze naar een foto van hun eigen kind. Wat bleek? Toen zij keken naar de foto van hun kleinkind werd een deel van hun hersenen actief dat in verbinding staat met hun emotionele empathie. Toen zij vervolgens keken naar de foto’s van hun eigen kinderen werd een deel van de hersenen actief dat in verbinding stond met cognitieve empathie.

Oei. Dit zou betekenen dat oma’s dus een mentale connectie met hun eigen kinderen hebben, en een emotionele connectie met hun kleinkinderen. Interesting……

Wat kun je eraan doen?

Of oma’s daadwerkelijk meer van hun kleinkinderen houden dan van hun eigen kinderen kunnen wij toch moeilijk geloven. Dat oma’s op een andere manier van ze houden, klinkt volgens ons veel logischer.

Als jij toch het gevoel hebt dat de liefde tussen jouw moeder en haar kleinkinderen groter is dan de liefde voor jou, kun je dit het beste bespreekbaar maken. Hoe close zij ook zijn… in the end of the day ben en blijf jij de moeder. Jij mag dus voor jezelf opkomen en grenzen stellen wanneer jij dat nodig vindt.

Heel leuk als je moeder drie keer per week wilt oppassen, maar als jij één keer in de week genoeg vindt mag je dat best uitspreken. Ben open en eerlijk naar je moeder toe, dan zal zij dit vast begrijpen.

Oppassen op de kleinkinderen is goed voor oma’s hersenen, blijkt uit onderzoek

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme