Dit zijn de effecten van een hechte band met je grootouders, volgens de wetenschap

Persoonlijk Rachelle Abbas 7 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

Grootouders kunnen een belangrijke rol spelen in het leven van hun kleinkinderen. Maar voor sommige mensen is een hechte band niet zo vanzelfsprekend.

Misschien zijn je grootouders al overleden voor je geboren werd of toen je heel jong was, misschien hebben je ouders geen goede band met ze en is de familie daarom niet zo hecht, of misschien hebben de grootouders de band met de kleinkinderen niet als prioriteit.

Een hechte band met je grootouders

Er zijn verrassende, long-term effecten als je geen hechte band hebt met je grootouders die je misschien nog niet wist. Hier denk je al helemaal niet aan als je wél een hechte band hebt met je grootouders.

Een hecht gezin ontstaat door te beginnen met dit ene ding

1. Meer moeite hebben als ouders uit elkaar gaan

Uit een onderzoek van de Universiteit van Oxford blijkt dat het hebben van een goede relatie met grootouders kan helpen om de moeilijkheden die gepaard gaan met het uiteenvallen van je ouders te minimaliseren.

Hoewel het geen gemakkelijke situatie is voor een kind, kan het hebben van hechte, ondersteunende relatie met hun grootouders hen helpen een aantal moeilijke situaties te doorstaan, zoals pesten.

2. Meer emotionele en gedragsproblemen

De studie van het eerste punt stelde ook vast dat kinderen die veel contact hebben met hun grootouders, minder emotionele en gedragsproblemen hebben dan kinderen die niet veel contact hebben met hun grootouders. Het kan voor sommigen verrassend zijn, maar grootouders kunnen je echt op verschillende manieren beïnvloeden.

Waarom er bij oma andere regels gelden dan thuis (en waarom dat helemaal prima is)

3. Mogelijk een groter risico op depressie

Een onderzoek uit 2007 toonde aan dat jonge volwassenen die een sterke band hebben met hun grootouders minder ‘depressieve symptomen’ hadden dan degenen die dat niet hebben, vooral als ze ook nog een een sterke band hebben met hun eigen ouders.

Gezinsondersteuning kan een verminderd risico op de symptomen van depressie betekenen. CBS News meldde dat een lager risico op depressie in beide richtingen goed kan gaan – goed voor kleinkinderen, goed voor grootouders.

4. Laag zelfbeeld

Op de lange termijn zou een slechte band tussen grootouders en kleinkinderen over worden gebracht in generaties, en kan er een cyclus ontstaan. Wanneer kinderen in de nabijheid van leeftijdsgenoten zijn die wel een nauwe band hebben met hun grootouders, kan dit versterkt worden.

5. Een moeilijke relatie met ouders

Kinderen die niet close zijn met grootouders, hebben mogelijk een moeilijkere relatie met hun eigen ouders. Grootouders kunnen fungeren als een buffer, ze kunnen je advies geven en jou en je ouders helpen dingen te bekijken op een manier die je misschien niet had overwogen.

Nieuw onderzoek zegt: kinderen moeten meer tijd doorbrengen met hun opa en oma

6. Een negatiever beeld tegenover oudere mensen

Kinderen die niet echt tijd doorbrengen met grootouders of andere oudere mensen, laat staan een hechte relatie met hen hebben, hebben mogelijk niet zoveel positieve ervaringen met oudere mensen.

Dat kan van invloed zijn op de manier waarop zij oudere mensen zien. Uit een onderzoek uit België blijkt dat kinderen die meer tijd doorbrengen met grootouders positievere opvattingen hebben over ouderen dan kinderen die dat niet hebben.

Tijd doorbrengen met je grootouders kan je dus ook helpen om je meer op je gemak te voelen rondom ouderen en het verouderingsproces in het algemeen.

Niet alle grootouders zijn goede grootouders en relaties zijn moeilijk, maar het niet hebben van een hechte band met je grootouders – of dat je keuze is of niet – kan dus meer effect op je hebben dan wat je ooit dacht.

11 x lessen die je moeder je leerde en waar je naar had moeten luisteren…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen