Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Opvoeden 2 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Waarom mensen wereldwijd fan zijn van de Nederlandse opvoeding

Iedere cultuur houdt er zo z’n eigen opvoedgewoontes op na. Zo hebben ouders in Kenia bijvoorbeeld liever geen oogcontact met hun kinderen, en mogen baby’s op Bali de grond niet aanraken. Ook Nederlandse ouders hebben zo’n gedeelde opvoedgewoontes, en deze worden door de rest van de wereld bewonderd. En wel om deze redenen.

Jij zal sommige dingen zo normaal vinden dat je niet eens doorhebt dat je ze doet. Toch mag jij jezelf een schouderklopje geven, want deze opvoedgewoontes worden door veel ouders overseas geprezen.

Nederlandse opvoeding

Dat er in veel landen wordt opgekeken naar Nederlandse ouders is niet zo gek. Uit onderzoek blijkt dat Nederlandse kinderen het meest gelukkig zijn ter wereld. Dat zou je misschien niet geloven als jij je peuter hoort krijsen als de tv niet aan mag, maar het is toch écht waar. UNICEF onderzocht namelijk de mentale en fysieke gezondheid van kinderen tussen de 0 en 18 jaar in de 41 meest welvarende landen. Wat bleek? 80 procent van Nederlandse kinderen is tevreden met z’n leven, gevolgd door Mexico en Roemenië.

En die tevredenheid is ook in het buitenland niet onopgemerkt gebleven. Ouders uit andere landen kunnen de volgende dingen in de Nederlandse opvoeding dan ook waarderen:

1. Kinderen krijgen meer slaap

Uit onderzoek blijkt dat onze kinderen meer slapen dan Amerikaanse kiddo’s. Tijdens het onderzoek werd het slaappatroon van Nederlandse kinderen vergeleken met die van nachtbrakers in Amerika. En wij kwamen als winnaars uit de bus. De onderzoekers leggen uit dat Nederlandse kinderen een regelmatig slaappatroon hebben, en overdag meer kalmte ervaren. Amerikaanse ouders zouden hun kinderen overdag aan (te) veel nieuwe activiteiten en ervaringen blootstellen.

2. Ouders spenderen veel tijd met hun kinderen

Voel jij je weleens schuldig als jij thuis komt van je werk, en je de kinderen met een beetje geluk nog een uurtje kan knuffelen voor ze naar dromenland vertrekken? Dat is volgens dit onderzoek helemaal niet nodig. Nederland heeft met 29 uur namelijk de kortste werkweek ter wereld. Dat geeft ouders gemiddeld meer tijd om met hun kinderen te spelen.

3. Minder druk op leerprestaties

Wanneer je scholen in Nederland vergelijkt met het onderwijs in het buitenland zal één ding meteen opvallen. De hoogste prioriteit ligt op het welzijn van kinderen en persoonlijke ontwikkeling. Dat kan in andere landen nog weleens heel anders zijn. Het onderwijssysteem in China staat er bijvoorbeeld om bekend om een hoge prestatiedruk bij  kinderen op te leggen.

4. Kinderen mogen een mening hebben

Het lijkt de normaalste zaak van de wereld. En dat is het in Nederland ook. Over het algemeen voeden wij onze kinderen op dat ze een mening mogen hebben, en hun gevoelens mogen uiten. Dat is niet overal op de wereld het geval. In sommige culturen is het not done voor kinderen om hun emoties te tonen, of ergens tegenin te gaan.

5. Kinderen fietsen veel

Misschien heb jij je ouders vroeger vervloekt wanneer je die kilometers in de regen moest afleggen, maar achteraf kun je er blij mee zijn. Het is in Nederland relatief veilig om te fietsen, en goed voor de fysieke gezondheid. Kinderen worden dan ook hun hele jeugd aangemoedigd op hun stalen ros erbij te pakken.

Hoogste tijd om jezelf een schouderklopje te geven dus!

7x dit kunnen we leren van de Japanse opvoeding

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme