Sinds 2000 daalt het aantal tienermoeders in Nederland sterk

Nieuws Wilma Groothuis 1 nov 2022
Leestijd: 1 minuut

De afgelopen 22 jaar is er een sterke daling te zien van het aantal tienermoeders in Nederland. Het aantal tienermoeders is vanaf 2000 gedaald met 69 procent. Dat blijkt uit de cijfers van het CBS.

Wel verschilt het aantal per provincie. Zo blijft de provincie Flevoland achter met betrekking tot andere provincies.

Aantal tienermoeders in provincies

1 januari 2022 telde het CBS 1350 tienermoeders. Dat zijn drie op de duizend meiden, en daarmee bijna zeventig procent minder dan het geval was in 2000. Het aantal tienermoeders verschilt wel sterk per provincie, maar in elke provincie is een dalende lijn te zien. In Flevoland is er sinds 2000 een daling van elf jonge moeders naar viereneenhalf op duizend meiden. In Groningen zijn het vier jonge moeders op duizend meiden. In de provincie Utrecht vind je de minste tienermoeders, dat zijn er twee op duizend meiden. De grootste daling was in Noord-Holland, met maar liefst 78 procent. Ook daar is het aantal ruim twee op duizend.

Oorzaken voor daling

Maar waar komt die daling in het aantal tienermoeders nou vandaan? Daar zijn meerdere oorzaken voor, volgens Ineke van der Vlugt van Rutgers-expertisecentrum seksualiteit. Aan nu.nl vertelt zij het volgende: “Meiden gebruiken, ook bij de eerste keer seks, vaker anticonceptie. En meer meiden kiezen voor een spiraal. Dat beschermt beter tegen een zwangerschap, doordat er minder risico is op gebruikersfouten.” Ook is volgens haar de toegang verbeterd tot verschillende soorten anticonceptie. Daarnaast is de informatie met betrekking tot anticonceptie verbeterd. Ook helpt het mee dat anticonceptie sinds 2011 bij het basispakket zit van de zorgverzekering voor minderjarigen.

Ook ziet Van der Vlugt dat jong moeder worden in de maatschappij minder wordt geaccepteerd. Daarnaast volgen meer jonge meiden een hogere opleiding, waardoor je voor een langere tijd op school zit. “Dat combineert niet met jong ouderschap.”

13 voordelen van jong moeder worden (die jij sowieso herkent!)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme