Veelgestelde vraag: waar zitten je darmen tijdens de zwangerschap?

Zwanger Maartje Scheffer 31 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Je baby neemt het merendeel van je buik in beslag tijden de zwangerschap, in plaats van je darmen toen je nog niet zwanger was. Je darmen, maag, blaas en andere ingewanden, waar zitten die dus eigenlijk tijdens de zwangerschap, zul je je afvragen. Nou, waar er nog enigszins ruimte over is. Waar zitten je darmen tijdens de zwangerschap?

Er is niet veel ruimte over voor poespas in je buik als je zwanger bent met je enorme baarmoeder en alsmaar groeiende baby. Hoe zit dat met je darmen?

Waar zitten je darmen tijdens de zwangerschap?

Naarmate de zwangerschap vordert zal je het ongetwijfeld steeds benauwder krijgen, en dat is niet omdat je longen kleiner worden, maar omdat de grootte van je baarmoeder en baby alle organen aan de kant drukt. Je organen komen letterlijk in verdrukking en gaan zich verplaatsen naar de zijkant, bovenkant, onderkant: overal waar er nog ruimte over is.

Zo ook je darmen, en dat kan zorgen voor een verstopt, vol en drukkend gevoel in je buik. Alsof je darmen in je keel zitten. Ze zitten echter niet in je keel, maar worden naar de zijkant en bovenkant geduwd, óm je baarmoeder heen. Dit kan een stekende buikpijn veroorzaken. En omdat je darmen langzamer werken onder de invloed van zwangerschapshormonen, kun je sneller last krijgen van obstipatie.

Video: je organen tijdens je zwangerschap

Heb je nog niet echt een voorstelling kunnen maken van hoe dat er in je lichaam uitziet, je darmen die om je baarmoeder heen worden geduwd? Deze video laat door middel van een illustratie zien waar je organen terechtkomen tijdens de zwangerschap, zoals je blaas, maag en lever. Leuk om te weten dat je lichaam naast het groeien van een baby, ook capabel is om je organen alle kanten op te schuiven. Niks blijft op zijn plek!

 

Kun je aan je baarmoedermond voelen of je zwanger bent?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme