De bezette man: dit is de verklaring waarom vrouwen juist hém (vaak) willen

Persoonlijk Lisanne de Vaan 3 mei 2017
Leestijd: 6 minuten

‘Hoe kan het toch dat ik altijd val op mannen die al bezet zijn?’ Hoor je het je vriendin al zeggen? Of misschien kijk je zelf wel met een schuin oog naar die ene vader die je elke ochtend aan de poort van school ziet. Jullie zijn geen uitzondering. Er zijn veel vrouwen die zwichten voor een man die al een relatie heeft. Uit onderzoek blijkt zelfs dat we bijna allemáál geïnteresseerd zijn in bezette mannen. What’s up ladies?

Bezet versus single

Dat het gros van de vrouwen een zwak heeft voor bezette mannen blijkt uit een studie van de Oklahoma State University. Nadat vrouwen werden voorgesteld aan een aantrekkelijke man werd aan hen gevraagd of ze geïnteresseerd waren in de man in kwestie. Er zat alleen wel een addertje onder het gras. Een deel van de vrouwen kreeg te horen dat de man als happy single door het leven ging, terwijl aan de andere vrouwen werd verteld dat de man bezet was. Een echte no go dus.

Wat blijkt? Maar liefst 90 procent van de vrouwen toonden interesse in de man waarvan ze dachten dat hij bezet was. Dit getal lag een stuk lager bij de andere groep vrouwen. Slechts 59 procent van de vrouwen had interesse in de ‘vrijgezelle man’. En dat terwijl het toch écht om dezelfde man ging.

Een interessante uitkomst die een hoop vragen oproept. Want waarom groeit de interesse van vrouwen als ze horen dat een man bezet is? Is het omdat een man die bezet is meer ervaren is? Zien vrouwen het als een leuk spelletje? Of is het gewoon handig dat de man in kwestie al ‘getest’ is door een andere vrouw?

Helaas is er niet één simpel antwoord op deze vragen. Wel geven experts een aantal goede verklaringen voor het feit dat vrouwen achter de mannen van andere vrouwen aangaan. To clear things up: dat betekent niet dat het goed is om te doen of dat het een geldig excuus is.

Wel de lusten, niet de lasten

Volgens de Australische psycholoog Meredith Fuller kan het zijn dat vrouwen op bezette mannen vallen omdat ze zelf (onbewust) niet beschikbaar zijn. Een affaire met een bezette man geeft dan toch een soort ademhalingsruimte. Tegen News.com zegt Fuller het volgende: ‘Wat soms kan gebeuren is dat je onbewust niet echt een relatie wilt. In ieder geval niet op dit moment. Het kan zijn dat je een stressvolle tijd in je leven hebt met studie of werk. Of misschien ben je er nog niet aan uit of je wel wilt trouwen of kinderen wilt krijgen. Dan is het makkelijker om een relatie te hebben met een persoon die toch niet beschikbaar is.’

Stephanie Newman – auteur van Mad Men on the Couch: Analyzing the Minds of the Men and Woman – wijst op een andere verklaring. Volgens haar krijgen sommige vrouwen er gewoon een kick van om een bezette man te veroveren. Ze verlangen naar de competitie met een andere vrouw en zien het hele gebeuren als een soort machtsspelletje. Voor deze vrouwen, zo stelt Newman, heeft het gevoel van superioriteit minder te maken met de betreffende man en hoe knap hij is en meer met ‘beter zijn’ dan de andere vrouw.

Mmh.. er zullen vast vrouwen zijn die zelf niet beschikbaar zijn of graag de competitie aangaan met andere vrouwen, maar hoe zit het met de rest? Er zijn ook vrouwen die niets liever willen dan dat de man op wie ze een crush hebben zijn relatie verbreekt en zich in hun armen stort. Maar waarom? Genoeg visjes in de zee zou je denken. Toch is het die éne vis die ze aan de haak willen slaan.

Een goede partner

Laten we eens kijken naar het fenomeen dat mate-choice copying heet. Wat vrouwen eigenlijk doen wanneer ze een bezette man voor zich proberen te winnen: ze kopiëren de partnerkeuze van een andere vrouw. Bij dieren gebeurt hetzelfde. Bij sommige diersoorten (waaronder vissen en vogels) geven vrouwtjes de voorkeur aan mannen die met andere vrouwtjes gepaard hebben.

Over het algemeen hebben vrouwen meer de neiging om andermans partnerkeuze te kopiëren dan mannen. Het idee dat hierachter schuilgaat is dat vrouwen proberen om een goede partner uit te kiezen. Evolutionair gezien moet een goede partner vooral goede genen hebben en een goede vader zijn. Dat eerste is vaak nog wel af te leiden uit het uiterlijk van de man maar dat tweede is een stuk moeilijker te zien. De interesse van andere vrouwen geeft aan dat een man de juiste kwaliteiten heeft. Gevalletje goed afkijken dus.

Volgens Madeleine Fugère – hoogleraar sociale psychologie aan de Eastern Connecticut State University – betekent dit niet dat vrouwen de voorkeur geven aan alle bezette mannen die er op deze aardkloot rondlopen. Ze noemt twee voorwaarden waaronder vrouwen mannen die in een relatie aantrekkelijker vinden (of juist niet).

De vrouwelijke partner moet aantrekkelijk zijn

Het doet er blijkbaar niet zoveel toe of de bezette man zélf fysiek aantrekkelijk is, maar wel of zijn vrouwelijke partner dat is. Een onderzoek uit 2010 dat gepubliceerd is in PLoS ONE liet zien dat vrouwen mannen als aantrekkelijker beoordeelden wanneer ze met een aantrekkelijke vrouwelijke partner waren. Het omgekeerde was ook het geval. Liep er een onaantrekkelijke vrouw naast, dan was de bezette man opeens een stuk minder interessant.

De man moet worden gezien als potentieel beschikbaar

Je zou kunnen zeggen ‘bezet is bezet’ maar dat is niet hoe iedereen het ziet. Want zolang er nog geen ring om zijn vinger zit kan het alle kanten op toch? Om vrouwen écht te interesseren moet een man in ieder geval worden gezien als potentieel beschikbaar. Italiaanse onderzoekers van de Universiteit van Padua constateerden dat de voorkeur voor bezette mannen het sterkst was wanneer er een vriendin in het spel was, iets minder werd als ze aangaven van iemand te houden en het zwakst was als ze getrouwd waren.

Het mag duidelijk zijn dat de bezette man aardig in trek is. Maar of vrouwen dan ook massaal hun charmes in de strijd gooien om deze mannen om hun vinger te winden? Niet per se. Vrouwen kunnen een bezette man wel bewonderen, maar dat betekent niet dat ze hem ook als relatiemateriaal zien. En dat is maar goed ook – als je het klinisch psycholoog Seth Meyers vraagt.

Een relatie met een bezette man

Het lijkt misschien reuze spannend zo’n affaire met een bezette man, maar er zitten heel wat nadelen aan. Volgens Meyers hebben vrouwen die op bezette mannen vallen vaak het gevoel dat ze meer toegewijd zijn aan de relatie dan de mannen in kwestie (goh!). Ook zouden vrouwen in relaties met bezette mannen het gevoel hebben dat ze hard moeten werken om hun partners geïnteresseerd te houden en proberen ze zich vaak te vormen naar datgene waarvan ze denken dat hun partner op zoek is.

Kortom: relaties met bezette mannen zijn frustrerend en onbevredigend. Zo. Weten we dat ook weer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Psychology TodayPsychology TodayNews.comResearchgateResearchgatePLoS ONE

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme