Dé grootste fout die zelfs de meest voorzichtige ouders maken bij IKEA-meubels

Kinderen Redactie 25 apr 2016
Leestijd: 1 minuut

De woonkamer is hun speeltuin: (kleine) kinderen zien geen gevaar als ze op kasten en dressoirs klauteren. Helaas zit ongeluk in een klein hoekje en kan een kast zomaar omvallen. Natuurlijk let je op, als ouder zijnde. Maar wat blijkt: we maken vaak één grove fout.

In de Verenigde Staten zijn er meerdere gevallen bekend van peuters die omkwamen nadat ze onder een meubelstuk terecht kwamen. Om precies te zijn: IKEA-ladekasten uit de Malm-serie. Naar aanleiding van deze ongelukken verstrekte Ikea extra bevestigingssetjes waarmee de meubels dus aan de muur verankerd konden worden.

Nederland

Ook in Nederland krijg je vaak extra wandbevestiging als je Ikea-meubelen koopt. Naast dat de gebruiksaanwijzing het duidelijk aangeeft, wordt er in de winkel en op de website ook nog eens benadrukt hoe belangrijk muurbevestiging is.

Bij meubels op de Nederlandse IKEA-website staat vermeld: ‘Dit meubel moet met de meegeleverde wandbevestiging aan de muur worden verankerd, zodat het niet kantelt als een kind erop/erin klimt of eraan gaat hangen. Verschillende wandmaterialen vereisen verschillende soorten wandbeslag. Gebruik beslag dat geschikt is voor het materiaal van de wand, wordt apart verkocht.’

Waar gaat het fout?

Kortom: het meubilair is veilig áls het op de juiste manier in elkaar is gezet. Uit de praktijk blijkt alleen dat de consument de laatste stap (over het wandbeslag inslaan) vaak overslaat. Vergeet dit dus niet! Vraag desnoods advies bij de bouwmarkt.

Is jouw huis helemaal kinderproof? Praat mee op onze Facebook.

Over veiligheid gesproken: deze Ikea-kinderhekjes schijnen ook niet zo goed te zijn >

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme