Wel of geen kinderwens: dit zijn de grootste dealbreakers in een relatie

Relatie Judith Tielemans 6 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Voor bijna de helft van de twintigers is het een dealbreaker als een (toekomstige) partner een andere kant kiest in een wereldconflict. En iemand die niet overweg kan met je familie? Dat is voor jongeren een grote afknapper om een relatie met iemand aan te gaan, blijkt uit onderzoek van PanelWizard in opdracht van NPO.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder twee leeftijdsgroepen: 25 jarigen anno nu tegenover 25 jarigen in de jaren 70. Hen werden dezelfde stellingen over dealbreakers in relaties voorgelegd. Zo wijst het onderzoek uit dat jongeren tegenwoordig milder omgaan met een andere geloofsovertuiging ten opzichte van 50 jaar geleden. Vroeger vonden namelijk 24 procent van de twintigers dit een probleem versus 36 procent in 2022.

Eerlijk zijn over familiegeschiedenis

In de jaren 70 zouden maar 23 procent van de respondenten een relatie aan willen gaan met iemand die voor een bedrijf werkt waar zij zelf niet achter staan, nu is dat percentage meer dan verdubbeld naar een percentage van 51 procent. Het merendeel van respondenten binnen beide leeftijdsgroepen is het eens dat wanneer iemand niet eerlijk is over hun familiegeschiedenis, het een dealbreaker is (70 procent).

De jongere generatie blijkt minder kritisch zijn als het aankomt op persoonlijke interesses. Iemand daten met een rivaliserende voetbalclub? In de jaren 70 zou maar 45 procent dit doen versus 64 procent in het heden. 68 procent van de jongeren gaat nu eerder een relatie aan met iemand met andere muzieksmaak. 50 jaar geleden was dit nog 41 procent.

Een tegenovergestelde kinderwens grote dealbreaker dan vroeger

Vooral grote thema’s zoals een tegenovergestelde kinderwens blijken voor veel jongeren een reden om geen relatie met iemand aan te gaan. Voor 74 procent van de huidige generatie is het een dealbreaker versus 59 procent in de jaren ’70. Maar ook serieus genomen worden in je carrière is voor jongen van tegenwoordig een belangrijk thema. Voor 84 procent van de jongere generatie zou het een dealbreaker zijn als een eventuele partner hun ambities niet serieus zouden nemen. Dit was in de jaren 70 voor nog maar 68 procent het geval.

Wil jij graag in het huwelijksbootje stappen, maar heeft je partner daar een ander idee over? Jongeren gaan nu eerder een relatie aan met iemand met een ander idee over het huwelijk. Dat was in de jaren 70 wel anders, toen maar 9 procent van de respondenten in een relatie zouden stappen. In 2022 is dat gestegen naar 24 procent.

Klimaatstandpunten

Toch zijn er ook thema’s die vrijwel gelijk zijn gebleven. Zo zouden er ongeveer evenveel jongeren geen romantische relatie starten met iemand die een tegenovergestelde kant kiest in een wereldconflict: 45 procent van de jongere generatie en 52 procent oudere generatie. Ook wijst het onderzoek uit dat het beide generaties evenveel in de weg zou staan als diens partner de persoonlijke klimaatstandpunten tegenspreekt: namelijk 30 procent.

Als je partner geen kinderwens heeft: 7 tips om het bespreekbaar te maken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme