Lichamelijke veranderingen: deze dingen zijn vlak na de bevalling opeens héél anders dan ervoor

Body Lisa van den Akker 6 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Een bevalling heeft veel impact op je leven. Dat hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen. Toch ben je misschien niet op alle lichamelijke veranderingen voorbereid. Daarom vertellen wij je een paar dingen die heel anders zullen zijn als je net bent bevallen.

Dat je buik groeit als je zwanger bent is niets nieuws, maar hoe voelt je buik eigenlijk na de bevalling?

Dit is er anders aan je lichaam vlak na de bevalling

De meeste dingen zijn (gelukkig) maar van tijdelijke aard. Toch is het fijn om het alvast te weten.

Je buik

Laten we beginnen met het meest voor de hand liggende. Je buik is vlak na de bevalling natuurlijk heel anders dan ervoor. Je buik voelt waarschijnlijk zacht en flubberig, en vooral leeg! Het zal echt weer even wennen zijn dat er na negen maanden opeens niets meer in je buik zit. Je huid en spieren hebben enige tijd nodig om te herstellen, het is dus helemaal niet raar als je het de eerste periode na je bevalling nog lijkt alsof je een paar maanden zwanger bent.

Je borsten

Tijdens je zwangerschap kunnen ze al gezwollen, gespannen of gevoelig zijn. Maar na je bevalling begint het pas echt. De melkproductie komt op gang en je borsten worden groter en voller. Ook kun je last krijgen van stuwing. Au!

Je vagina

Als je een vaginale bevalling hebt gehad zal je vagina in het begin anders aanvoelen. Zeker als je hechtingen hebt. Geen paniek. Het herstelt echt weer! Maar een toiletbezoekje vlak na de bevalling is best spannend. Goed spoelen met lauwwarm water kan helpen om pijn en infecties te voorkomen.

Je haar

Tijdens de zwangerschap heb je waarschijnlijk nauwelijks last van haaruitval. Maar helaas, een paar maanden na de bevalling valt dat haar alsnog uit. En dan allemaal tegelijk. Soms kan het voelen alsof je kaal wordt, maar gelukkig is dat niet zo. Het is dus alleen al het haar dat je tijdens je bevalling hebt opgespaard.

Je zweet

Soms kun vlak na de bevalling je opeens badend in het zweet wakker worden. En zoveel zweten na de bevalling is normaal, maar ook heel vervelend. Wat kan helpen is het dragen van luchtige katoenen kleding, en vraag de kraamverzorgster gerust om je bed even te verschonen als het nodig is.

4x waarom je je bevalling moet verwerken. Ook al was het een mooie!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme