Deze vrouw doorbreekt de taboe en vertelt de échte reden dat ze geen kinderen wil

Mind Lisa van den Akker 5 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Als je een vrouw bent zul je herkennen dat de maatschappij vaak van je verwacht dat je een kinderwens hebt. Of dat mensen automatisch aannemen dat je meerdere kinderen wilt. Toch geldt dat lang niet voor alle vrouwen. Daarom wil Danique de taboe doorbreken en vertelt ze op Twitter de échte reden dat ze geen kinderen wil.

Danique heeft geen kinderwens en wanneer mensen aan haar vragen waarom niet, geeft ze vaak een makkelijk antwoord. “Ik kan niet zo goed met kinderen omgaan”, hoort ze zichzelf regelmatig zeggen. Terwijl dat helemaal niet de echte reden is. “‘Ik heb geen hekel aan kinderen, van een ander zijn ze leuk. Maar niet te lang’, ik hoor het me nog zeggen tijdens de podcastopname, vorige week”, schrijft Danique op Twitter.

Op dat moment besluit ze dat ze er klaar voor is om het taboe rondom dit onderwerp te doorbreken. Ze vertelt op Twitter over de échte reden waarom ze geen kinderen wil.

Geen kinderwens

“Dat ik geen kinderwens heb, is iets van de laatste paar jaar. Daarvoor wel, graag zelfs. Ik werd ongepland en ongewenst zwanger en een abortus was de meest logische en praktische optie. Maar emotioneel wilde ik het niet; het was een van de moeilijkste keuzes die ik heb gemaakt”, schrijft Danique.

“Tot dat moment twijfelde ik, over kinderen. Maar op het moment dat ik voor de keuze abortus stond en in de jaren erna wist ik het zeker: ik wil kids. Het moederinstinct werd geactiveerd. Net voor de afspraak bij de abortuskliniek kreeg ik hevige krampen en een beetje bloedverlies. Tijdens de afspraak was te zien dat ik een miskraam had gehad en even later kreeg ik de diagnose PCOS en de boodschap dat natuurlijk zwanger worden met PCOS heel lastig is (ironisch, na een ongeplande zwangerschap) en dat ik een verhoogd risico heb op miskramen. Die kwam hard binnen.

Ik denk dat mijn kinderwens op dat moment en de tijd erna kwam vanuit een drang om een ‘normaal’ leven te leiden. Zo een uit de boekjes, maatschappelijk droomplaatje met een huisje, boompje en beestje. Maar met de boodschap dat een natuurlijke zwangerschap lastig zal zijn en mijn ontwikkeling de afgelopen jaren, waarin ik van mezelf ben gaan houden voor wie ik bén en wat ík wil en niet voor hoe ik het beste inde maatschappij zou passen, is de wens voor eigen kinderen verdwenen. Dat kinderen krijgen niet vanzelfsprekend is liet me nadenken; zou ik gelukkig kunnen zijn zonder? Met volle overtuiging zeg ik ja”, vertelt ze.

Donkerdere kant

Toch is dat nog niet alles, want er is ook een donkerdere kant aan haar verhaal. “Een zwaardere kant is dat ik het leven niet altijd als rooskleurig heb gezien, dat ik het leven een tijdje niet heb willen zien, dat ik genetisch belast ben met afwijkingen, dat ik trauma’s met me mee draag”, vertelt Danique. “Allemaal zaken die ik niet wil overdragen aan een kind. Hoe mooi ik mijn leven ook maak, ook mijn kind zal hoogstwaarschijnlijk door dit soort struggles heen moeten.

En als ik dan kijk naar de wereld om me heen, alle crisissen die spelen, de overbevolking, dan is de enige reden voor het willen van een eigen kind, dat ik een soort miniatuur versie zou willen van mij en de man waar ik dol op ben. Maar die weegt voor mij niet op met de rest.”

Kinderen krijgen is daarom voor Danique niet de weg naar geluk. “Niet omdat ik kinderen haat, niet omdat ik me niet in kan beelden dat het hebben van een eigen kind anders is of dat dat gevoel kan veranderen als je ‘de juiste’ ontmoet. Dat kan ik mij helemaal voorstellen. Maar omdat míjn geluk niet afhangt van het hebben van een kind en op het moment dat ik met iemand samen ben en we toch heel graag kinderen willen, dan zijn er in de hele wereld al heel veel kindjes op zoek naar een veilig, warm en liefdevol huis wat ik ze dan met liefde bied.”

Baarschaamte is nu een ding, heb jij er last van?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme