Hè hè eindelijk: Eva Jinek doorbreekt taboes over moederschap in ‘De wereld van Eva’

Lifestyle Lise Steegmans 25 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Alle moeders in Nederland met een Videoland-abonnement kunnen hun hart ophalen. Daar is vanaf vandaag De Wereld van Eva te zien, waarin niemand minder dan Eva Jinek op de barricades gaat om taboes over het moederschap te doorbreken.

Een prominente Nederlandse presentatrice die zich inzet over taboes rond moederschap? Kom maar door.

De Wereld van Eva

In 2018 is Eva Jinek moeder geworden: de mooiste en belangrijkste rol in haar leven. Maar we praten te weinig over wat het moederschap allemaal met ons doet, lichamelijk en geestelijk, vindt Eva. Daarom is zij De Wereld van Eva gaan maken, een serie met drie afleveringen van 35 minuten over de bevalling, schuldgevoel en seksualiteit.

“Al was het maar omdat het een stuk minder zwaar voelt als je weet dat je niet de enige bent.”

De bevalling

Ondanks “een droom van een baby” verliep Jineks bevalling heel anders dan ze had verwacht. Zeg maar gerust minder leuk. De presentatrice had zich op vele scenario’s voorbereid, maar niet op het scenario van een spoedkeizersnede. Met veel humor en eerlijkheid vertelt Eva Jinek daarover in de eerste aflevering, waarin de bevalling centraal staat.

“Maar liefst een op de vijf vrouwen ervaart haar bevalling als traumatisch”, legt Jinek uit. “Maar voor zoiets dat zo vaak voor komt, praten we er nauwelijks over.” Daarom praat ze met Mariska, die al zeventien jaar enorme klachten heeft na de bevalling van haar eerste kind. Ook praat ze met presentatrice Roos Moggré, die tijdens de bevalling van haar tweede kindje geen ruggenprik kreeg, terwijl ze die wilde.

Schuldgevoel

In de tweede aflevering van De Wereld van Eva gaat Jinek in gesprek over nog zo’n taboe-onderwerp: schuldgevoel. Zelf maakt de presentatrice lange werkdagen als ze haar talkshow presenteert en dan knaagt er een schuldgevoel: ‘Ben ik er wel vaak genoeg voor mijn kind?’

“Het voelt een beetje alsof mijn hart aan een touwtje zit waar de hele tijd aan getrokken wordt om me eraan te herinneren dat ik iets niet goed doe. Dat is mijn schuldgevoel en dat slaat helemaal nergens op.” Maar waarom hebben zo veel moeders last van dit knagende schuldgevoel? Hierover praat Jinek met Liesbeth Staats, auteur van het boek Waarom vrouwen minder werken dan mannen en met sociaal-psycholoog Lianne, die onderzoek deed naar de oorzaak en gevolgen van schuldgevoelens bij ouders.

Om dit onderwerp verder te onderzoeken volgt Jinek een cursus gelijkwaardig ouderschap en gaat ze langs schoolpleinen in Nederland om te zien hoe het daar gesteld is met de man-vrouwverhouding.

Seksualiteit

Nog zo’n thema waar we liever niet over praten: seksualiteit. In de eerste drie maanden na de bevalling heeft de helft van de vrouwen minder zin in seks. Daarom gaat Eva Jinek in de derde aflevering in gesprek met seksuologe Eveline Stallaart. Waarom zijn vrouwen de zin in seks kwijt na de bevalling?

Alle die de afleveringen staan nu op Videoland. 

Wil je meer lezen over taboes rond moederschap? Renske de Greef schreef er een prachtig boek over

Lisa over lang voeden: ‘Ik durfde niet te zeggen dat ik nog borstvoeding gaf’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme