9 deftige woorden die je moet gebruiken als je chique over wil komen

Persoonlijk Redactie 20 nov 2017
Leestijd: 3 minuten

Hoera, het is weer tijd voor een taaldingetje! Dit keer een gezellig lijstje deftige woorden die je volgens de elitaire etiquette niet meer mag gebruiken (en welke juist wel) als je graag deftig wil overkomen.

We kennen allemaal heel veel woorden die hetzelfde betekenen: toilet en wc; wagen en auto; huwelijk en bruiloft; gebak en taart. Toch bestaat er van oudsher een wezenlijk verschil tussen dergelijke synoniemen, al is dat niet taalkundig. Het gaat hier om de gebruiker: het ene woord werd gebruikt door mensen uit hogere kringen, het andere woord traditiegetrouw door mensen uit lagere sociale klassen. En daarom gebruiken mensen soms graag een setje deftige woorden, dus…

Deftige woorden: go’s en no-go’s

Voor zij die taalkundig graag deftig voor de dag komen, hieronder eindelijk een einde aan de onduidelijkheid over welk woord voor de elite en welke voor het plebs (grapje, mensen).

1. Huwelijk versus bruiloft

Een bruiloft is voor het klootjesvolk; het chique slag heeft het over een huwelijk. En nee, daar staat niet huwerlijk, voor al die zogenaamd deftige mensen die daar om de een of andere duistere reden een ‘r’ tussen plempen.

2. Vomeren ipv overgeven

In de zin van braken. Afkomstig uit het Frans. Deftige mensen kotsen niet, moet je weten.

3. Toilet versus wc

Deftige mensen geven de voorkeur geven aan een wc, en zitten liever niet op een toilet. Waar je zou denken dat Franse woorden vaak meer allure uitstralen, is het in de regel vaak andersom. Ook zo bij troittoir versus stoep, bijvoorbeeld.

4. Smakelijk eten!

In de gegoede kringen een doodzonde; dat zegt men niet. Immers, dit zou impliceren dat er ook een mogelijkheid was dat het eten wellicht ook niet smakelijk zou kunnen zijn. Net als ‘eetze’ ook niet door de beugel kan. ‘Laat het u smaken’ is een optie, net als niets zeggen en gewoon te beginnen met eten. Of zoals mijn vriend graag bij aanvang van een formeel diner mag bezigen: ‘Prettige wedstrijd’.

5. Corpulent ipv dik

Het bekt een stuk minder lekker maar het klinkt een stuk aardiger. En vriendelijker, dat ook.

6. IJskast versus koelkast

Men zegt dat dit te maken heeft met het prehistorische tijdperk waarin voedsel alleen bewaard kon worden door het in een kast met grote staven ijs te stoppen. Er wordt gesteggeld over of ijskasten en koelkasten al dan niet hetzelfde object zijn, maar zeker weet men dat in de hogere klassen gesproken wordt over een ijskast.

6. Japon versus jurk

In de categorie ‘uitgestorven’, maar soms hoor je een bekakt oud dametje het nog wel eens hebben over een mooie japon. Gek mens.

7. Bezoek ipv visite

Vraag niet waarom, doe het maar gewoon. Visite wil je niet over de vloer, bezoek wel.

8. Zitkamer ipv woonkamer

Anders zou je de suggestie wekken dat je naast zitten, ook op die banken eet, slaapt en andere dingen doet: het idee alleen al.

9. Ambetant ipv vervelend

Wij vermoeden dat de kans dat dit woord ooit echt zal inburgeren nagenoeg nihil is – en terecht.

Al naar gelang aan te vullen met woorden als reeds (ipv al), nochtans (ipv toch) thans (ipv nu) en conform (ipv volgens) – om maar een paar mogelijkheden te noemen.

Lees naast de deftige woorden ook: 10 x taalfouten die bijna iedereen in het Nederlands maakt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme