Verkouden? Griep? Deze 18 kruiden hebben een helende werking

Eten Redactie 30 dec 2014
Leestijd: 4 minuten

Snift, proest en hoest ook iedereen om jou heen? Mensen zijn snipverkouden of kampen met een buikgriep. Grijp nou niet meteen naar supplementen en medicatie, wij hebben een natuurlijke oplossing voor je: duik de ouderwetse kruidenkast in of zorg dat je tuin/balkon goed volstaat met deze helende specerijen.

1. Basilicum

Het perfecte seizoen voor basilicum is eigenlijk de zomer. Dit betekent niet dat je het niet kunt bewaren. Plant het, oogst de blaadjes, stop ze in een ijsklontbakje samen met water en vries ze in. Basilicum helpt tegen koorts en vermindert symptomen van griep of verkoudheid. Pasta pesto vanavond?

2. Zwarte peper

Iedereen heeft dit wel in huis. Zwarte peper helpt om het taaie slijm te verminderen dat opduikt tijdens een heftige verkoudheid.

3. Kaneel

Hmm, chocomelk met een snufje kaneel. Een treat? Ook, maar het zorgt er tevens voor dat je het lekker warm krijgt en dat je keel wordt verzacht tijdens een verkoudheid. Ook bij kaneel wordt aangeraden het niet te vaak te gebruiken tijdens een zwangerschap. Het bevat namelijk de smaakstof coumarine en zou schadelijk kunnen zijn voor je ongeboren baby.

4. Echinacea

Ook wel rode zonnehoed genoemd. Het kruid der kruiden als het om genezing gaat. Er kan thee van worden getrokken en is het meest werkzaam als het bij de eerste tekenen van griep wordt gedronken.

5. Eucalyptus

Wat nou eucalyptusbalsem uit een potje? Pluk gewoon een bosje eucalyptus voor een extra pure borstzalf. Wat nog beter helpt, is een paar druppels eucalyptusolie toevoegen aan gekookt water. Pak een handdoek en hang boven de dampende, heerlijke ruikende olie. Dag verstopte neus!

6. Knoflook

Knoflook staat al meer dan 5000 jaar bekend om zijn helende werking. Het werkt namelijk ontstekingsremmend, schimmeldodend en werkt tegen virussen. Gepofte knoflooksoep misschien?

7. Gember

Gember laat je zweten! Fijn dus dat al die ziektekiemen je lichaam verlaten. Daarbij is het goed tegen misselijkheid en buikpijn. Rasp ongeveer 5 centimeter gember in een theepot, rasp en knijp daarbij een citroen uit en voeg een scheutje (rauwe) honing toe. Giet er één liter gekookt water overheen et voilà: gemberthee. Liever niet (te veel) gebruiken tijdens zwangerschappen of bij nierstenen.

8. Mierikswortel

Deze wortel barst niet alleen van de vitamine C, ook heeft het een antibacteriële werking, stimuleert het de spijsvertering, is het slijmoplossend en tevens ontstekingsremmend. Sushi met extra wasabi graag! Liever niet (te veel) gebruiken tijdens zwangerschappen of een verstoorde nierfunctie.

9. Citroengras

Buiten dat het heerlijk ruikt, is het een enorme booster tijdens tijden van verkoudheid of griep. Kneus twee citroengrasstengels (sereh) en stop ze in een glas. Giet er kokend water overheen en je hebt een lekkere, helende thee.

10. Zoethout

We kennen ze vast wel uit de apotheek, die zoethoetstokken. De één vindt het heerlijk, de ander walgt ervan. Toch kunnen sommigen kon er uren op kauwen en dat is niet voor niets. In zoethout zit een zoetstof die 50 keer zo zoet is als suiker maar geen nadelige effecten heeft op het gebit. Daarbij neutraliseert het je maag na een buikgriep en heeft het een ontstekingsremmende werking. Ook zou het helpen tegen verkoudheid. Het is (in grote hoeveelheden) af te raden bij zwangerschappen, hartaandoeningen en een hoge bloeddruk. Zoethout is namelijk bloeddrukverhogend.

11. Marjolein

Last van een verstopte neus? Doe dan wat druppels marjoleinolie in bad. Binnen de kortste keren kun je weer vrij ademenen. Ook staat Marjolein bekend om zijn kalmerende werking. Problemen als hyperventilatie of angsten verminderen ook met het gebruik van Marjolein.

12. Oregano (wilde marjolein)

Hoest je je een ongeluk? Maak een kop thee van oregano. Doe wat verse blaadjes in een thee-ei en laat enkele minuten trekken. Dag hoest!

13. Rozemarijnolie

Alles aan rozemarijn is goed. Zo is het bacteriedodend, koortsverlagend en het helpt tegen maagkrampen.

14. Salie

Salie barst van de antioxidanten, het helpt tegen maagproblemen en diarree en tegen een zere keel. Doe twee theelepels verse salie in een thee-ei en overgiet met heet water. Laat 10 minuten trekken en je kunt er weer tegenaan!

15. Munt

Je proeft gewoon dat zo’n grote kop muntthee gezond is! Zo is het goed tegen een flinke verkoudheid, maakt het de darmen rustig en helpt ruiken aan munt tegen hoofdpijn of misselijkheid.

16. Tijm

Hoi tijm, wij willen graag vanavond een kop thee van je trekken, want deze verkoudheid is echt heel irritant. Tijm heeft een briljante antioxidant- en antiseptische werking en helpt bij verkoudheden en keelproblemen (de bekende tijmsiroop). Let wel op: tijm niet (in grote hoeveelheden) gebruiken tijdens zwangerschap en borstvoeding.

17. Valeriaan

Kruiden mogen dan wel heel gezond zijn, een potje goed slapen doet ook wonderen. Daarvoor is valeriaan het aangewezen kruid. Het heeft een kalmerende werking en schijnt goed te helpen tegen prikkelhoest.

18. Peterselie

Peterselie is een antioxidant en beschermt je lichaam tegen verscheidene ziektes. Het zit vol met ijzer, veel meer dan spinazie bijvoorbeeld. Peterselie heeft een reinigende werking, helpt tegen oorontstekingen en het schijnt zelfs galstenen op te lossen. Wondermiddel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme