13 reminders voor wanneer alles tegen zit

Mind Redactie 4 jan 2015
Leestijd: 4 minuten

Shit happens. We lopen kansen mis, relaties lopen stuk, mensen om ons heen worden ziek. We hebben allemaal onze portie ongeluk, het hoort nu eenmaal bij het leven. Alleen wat voor de één een vervelende tegenvallers is, is voor de ander het einde van de wereld. Waarom eigenlijk?

Om te beginnen is het een kwestie van karakter, niet iedereen is even snel van zijn stuk gebracht. Maar het is ook een kwestie van instelling. Hoe ga je met tegenslagen om? De juiste instelling helpt je sneller terug in het zadel en maakt je veerkrachtiger. Mocht bij jou (of iemand die je kent) alles even tegenzitten, hebben wij een paar belangrijke reminders:

1. Wensen moet je durven loslaten

Maak je hoofd leeg. Veel mensen focussen zich op dingen die ze willen hebben. Denk aan een droombaan, de ideale partner, een huis met grote tuin. Zodra hun wens niet uitkomt, druk dit een negatief stempel op hun gevoel. Het is beter om neutraal in het leven te staan. Als het komt, dan komt het.

2. Het is alleen een probleem, zodra jij er een probleem van maakt

Het woord ‘probleem’ heeft een nare bijsmaak. Zie een vervelende situatie daarom liever als een uitdaging. Uitdagingen kun je aangaan en staan synoniem aan actie. Actie heb je nodig om verder te komen.

3. Neem je angsten onder de loep

Angst werkt ontzettend verlammend. Het blokkeert je gedachtes én je acties. Waar ben je nou werkelijk bang voor? In veel gevallen is angst optioneel. Ergens kies je ervoor om bang te zijn en dat is zonde. Er bestaat natuurlijk wel een groot verschil bestaat tussen je angst wegdrukken en je angst overwinnen. Zoek eventueel hulp om dat laatste te bereiken.

4. Give yourself a break

Ze zijn er veel hoor: mensen die zichzelf geen lolletje gunnen. Er lijkt geen goede reden, maar ze breken maar moeilijk los uit een vervelende situatie. Ze zijn gewend geraakt aan het idee ze problemen hebben en lijken overgeschakeld op een soort survivalmodus. Blijf altijd op zoek gaan naar een lach, hoe rot je je ook voelt.

5. Plaats jezelf niet in de slachtofferrol

Je bent zo sterk als jij maar wilt. Maak jezelf niet onnodig klein of nietig door jezelf als een slachtoffer te zien. Machteloos toekijken helpt je niet verder. Het leven biedt uitdagingen (nr. 2) die je soms noodgedwongen moet aangaan. Neem die verantwoordelijkheid en kom als winnaar uit de strijd.

6. Vergelijk jezelf niet met anderen

Over het ultieme voornemen gesproken. Zou er echt een dag komen waarop we ons hier aan houden? Als je jezelf dan toch wilt vergelijken, doe dat dan met mensen die het minder hebben. Die buurvrouw, vriendin of zus is echt niet beter af dan jij. Als dat wel zo is, ligt dat waarschijnlijk ook aan hun instelling.

7. Verandering begint bij jezelf

‘Als de omstandigheden nou anders waren….’ Het zijn altijd dezelfde smoesjes die je van je doel afhouden. Toch moet je jezelf eens goed onder de loep nemen voordat je de buitenwereld beschuldigt. Als jij minder stress voelt, zullen de dagen ook minder chaotisch verlopen.

8. Falen bestaat niet

De wetenschap spreekt vaak over ‘trial and error’. Om te leren moet je gissen én missen. Er zijn veel ontdekkingen gedaan dankzij eindeloos proberen. Zo is het leven ook vallen en opstaan. Het is niet erg als dingen misgaan, maar probeer er wel van te leren.

9. Leef in het moment

Mensen die in het verleden blijven hangen, of juist te ver voorruit kijken, gaan eerder piekeren. Gun jezelf een piekervrij bestaan door meer in het moment te leven. Dit ogenblik komt niet meer terug, beleef ‘m zoals het is. Later trek je er misschien lessen uit of kun je erom lachen.

10. Heb vertrouwen in een goede afloop

Have a little faith. Heb vertrouwen in je naasten, je familie, de mensheid om zomaar te zeggen. Een negatief wereldbeeld helpt je niet bij het oplossen van problemen.

11. Komt tijd, komt raad

Grootmoeders wijsheid is van alle tijden. ‘Ja, ook dit gevoel gaat over.’ In moeilijke tijden is het belangrijk dingen in perspectief te zien. Wat je nu over ligt te malen, doet er over een paar jaar niet meer toe.

12. Als je misgrijpt, komt er altijd iets beters

Steve Maraboli is een motivational speaker die dagelijks grote groepen mensen toespreekt. Eén van zijn meest beroemde uitspraken: ‘als ik terugkijk op mijn leven, realiseer ik me dat elke keer dat ik dacht te worden geweigerd van iets goeds, werd ik eigenlijk omgeleid naar iets beters.’

13. Alles is mogelijk

Justin Bieber scoorde er een grote hit mee, maar ergens heeft hij natuurlijk wel gelijk: ‘zeg nooit nooit.’ Hiermee geven we aan dat je nooit te vroeg conclusies moeten trekken. Je weet niet wat er nog op je pad komt of wie je gaat ontmoeten.

14. Je bent niet alleen

Je koopt er niets voor, maar de kans is groot dat meer mensen hetzelfde doormaken. Gelukkig zijn er steeds meer online platformen waar je steun kunt zoeken. Of het nu gaat om een bepaalde ziekte of een bepaald gemis, erover praten met anderen kan ontzettend opluchten.

Dit vind je misschien ook leuk

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme