Deze fotoserie laat zien dat ‘mooi’ zijn vooral in zelfvertrouwen zit

Eropuit Eva Dusch 18 dec 2015
Leestijd: 2 minuten

Het moet gezegd: 2015 was het jaar waarin de traditionele man-vrouwverdeling eens flink onder de loep werd genomen. Zelfs op de schop ging. Onze eeuwenoude perceptie bekritiseerd. Met als hoogtepunt de dappere Caitlyn Jenner. Ook de Amerikaanse fotografe Christin Rose draagt graag haar steentje bij aan dit debat.

Waar de traditionele meisjes-jongensverdeling en ons beperkte denkvermogen nog al te goed zichtbaar is? De sportwereld. Meisjes op voetbal of honkbal, jongens die op ballet willen. Het blijft voor sommige ouders nog een vreemd gegeven. Alsof je buiten de lijntjes kleurt. Fotografe Christin Rose wil dit beeld juist op z’n kop zetten met haar project #ShePlaysWeWin, waarin ze een beeld schetst van jonge, stoere meiden die op een ‘mannelijke’ sport zitten.

Sport is namelijk een belangrijk platform waarop we meer gelijkheid tussen man en vrouw kunnen creëren. Volgens Rose is het punt ook vooral dat zelfvertrouwen meiden mooi maakt en niet in welk hokje ze passen. Want zelfs wanneer de kleine meiden op de foto niet heel vrouwelijk doen of lijken, ze zijn nog steeds heel mooi en krachtig. En ook al spelen ze een stoere sport, ze kunnen nog steeds met poppen spelen en elkaars haren vlechten.

Graadmeter voor succes

Volgens dit onderzoek zou sport zelfs een belangrijke rol spelen in hoe succesvol meisjes worden op latere leeftijd. Zo zouden ze meer kans hebben om op hoge functies terecht te komen, meer geld verdienen en betere teamspelers te zijn. Ook zouden ze minder snel geneigd zijn aan de drugs te gaan of ongewild zwanger te raken.

Nieuwe beweging

De term van dit jaar was ongetwijfeld Gender Fluidity, een beweging waarin sprake is van een dynamische mix van man en vrouw. Want ben je een man, een vrouw, of ben je eigenlijk niet in een hokje te plaatsen? De scheidslijn tussen je mannelijke en vrouwelijke kant of tussen de mannelijke en vrouwelijke wereld is veel minder scherp. En het verschil veel minder zwart-wit. Dit zien we vooral in de vooruitstrevende modewereld, waarin transgenders steeds vaker te zien zijn op de catwalk, in tijdschriften of in grote reclamecampagnes. Sterren als Miley Cyrus en Lilly Rose-Depp (dochter van Johnyy Depp) schreeuwden opeens van de daken ‘gender fluid’ te zijn. En steeds meer grote modemerken hebben een uniseks kledinglijn of geur. Grote kans dat deze lijn in 2016 stug wordt doorgezet.

Hoe kijk jij aan tegen dit onderwerp? Vertel ons erover!

Transgender jongen (9) laat zien dat het oké is om anders te zijn>

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme