Dilemma: ‘Zal ik mijn kinderen binnen of buiten de stad laten opgroeien?’


Persoonlijk Vera Guldemeester 16 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Regelmatig krijgen we bij Famme vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Sabine (34) haar dilemma voor: “Zal ik mijn kinderen binnen of buiten de stad laten opgroeien?”

“Al twaalf jaar woon ik in Amsterdam. Zes jaar geleden kocht ik mijn eerste appartement met twee slaapkamers en een balkon. Ik heb het samen met mijn vader en broers helemaal opgeknapt en daardoor is het een paleisje geworden. Vijf jaar geleden ontmoette ik Ferry, die ik inmiddels mijn man mag noemen. Twee jaar geleden werden we voor het eerst ouders van een dochter en op dit moment ben ik weer zwanger. Er komen over vier maanden niet één, maar twee kinderen bij.

Appartement of huis

Ferry en ik zijn dol op Amsterdam. We houden van het bruisende leven in de stad, van ons werk dat dichtbij is en van de gezelligheid. Er zijn alleen een paar dingen waar we niet van houden, waaronder de parkeergelegenheid. Soms rijden we een halfuur rondjes om een plek te vinden. Met één kind is dat al irritant, laat staan met nog twee erbij. Ook merken we dat ons appartement echt te klein gaat worden als er nog twee kinderen bijkomen. We hebben twee ruime slaapkamers, één voor de kinderen en één voor ons. De tweeling kan het eerste halfjaar bij ons op de kamer, maar daarna? Drie kinderen in één kamer gaat wel heel krap worden. Helaas kunnen we geen ander huis in de stad kopen, dus het is blijven zitten waar we nu wonen óf naar buiten de stad verhuizen.

Een goede kans

Mijn ouders wonen in een dorpje op 25 minuten rijden vanaf Amsterdam. Zij willen over een halfjaar hun huis te koop zetten, omdat ze dan met pensioen gaan en naar Spanje willen emigreren. Een maand geleden vroegen ze of wij hun huis wilden kopen. Op dat moment vond ik het een geweldig idee. Zo zouden we vijf slaapkamers, een grote woonkamer, een grote tuin en twee parkeerplekken voor de deur krijgen. Een leven met meer ruimte en een tuin, dat zou natuurlijk geweldig zijn voor de kinderen.

Stuk saaier

Ook wonen mijn broers met hun gezinnen op loopafstand en dat is erg leuk. Ik zag op dat moment alleen maar voordelen. Alleen toen ik na het bezoek aan mijn ouders terug de stad in reed begon ik toch weer te twijfelen. In een dorp is het toch een stuk saaier, zijn de winkels niet tot laat open en kun je op zondag weinig leuke dingen doen. Hier is het op zondag juist bruisend en gezellig!

Man twijfelt ook

Ferry twijfelt over dezelfde punten. De ene dag zegt hij dat we er gewoon voor moeten gaan, dat we dan maar moeten reizen naar ons werk. Gelukkig hebben we allebei de vrijheid om ook af en toe vanuit huis te werken. De volgende dag zegt hij, dat we beter in ons huis in Amsterdam kunnen blijven en dat we van onze twee ruime slaapkamers, drie kleine kunnen maken.

Dilemma

Het is geweldig voor de kinderen. Opgroeien in een huis met ruimte, dichtbij hun neefjes en nichtjes. Aan de andere kant hebben zij, en wij, ook in Amsterdam alles wat we willen. Behalve dan die vaste parkeerplek én die extra slaapkamer die we over een paar maanden nodig hebben. Wat moeten we doen: blijven of verhuizen?”

Dilemma: ‘Mijn baby draait tijdens het slapen zijn hoofd steeds in het matras, wat moet ik doen?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme