Armere gezinnen helpen? Dit is wat jij kunt doen

Lifestyle Kiki Meijer 22 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Geen luiers, speelgoed of kleren kunnen kopen voor jouw kind omdat er simpelweg geen geld voor is. Misschien zou je het niet verwachten, maar ook in Nederland leven er bijna een half miljoen Nederlanders in armoede. Met vrijwilligerswerk kun jij deze gezinnen helpen.

Hier vallen helaas ook huishoudens met minderjarige kinderen onder. Jij kan als vrijwilliger deze armere gezinnen een handje helpen.

Vrijwilligerswerk voor armere gezinnen in Nederland

Van 25 februari tot en met 5 maart is het de week van de vrijwilliger. Het thema ‘iedereen wint met vrijwilligerswerk’ staat deze week centraal. Vrijwilligerswerk is voor onze maatschappij ontzettend belangrijk. Je helpt mensen enorm, maar je kan er zelf ook veel voldoening uithalen.

Maar wanneer ben je nou eigenlijk arm? Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau ben je arm wanneer je te weinig financiële mogelijkheden hebt voor de minimale noodzakelijke goederen en voorzieningen, zoals voedsel, een goede woning of kleren.

In een land zoals Nederland zien we eigenlijk niet veel armoede, maar het is zeker wel aanwezig. Je noemt deze armoede ‘stille armoede’. steeds meer mensen moeten gebruik maken van sociale uitkeringen, maatschappelijk werk of bijvoorbeeld ondersteuning van kerken.

Wat jij kan doen voor deze kinderen

Jij als ouder kan voor deze gezinnen met jonge kinderen ook wat betekenen. Er zijn verschillende stichtingen, die wel wat extra versterking kunnen gebruiken. Zij maken de samenleving allemaal een beetje mooier. Wij vertellen jou over een aantal van deze vrijwilligersstichtingen.

1. Clothing4U

De stichting Clothing4U is er voor mensen die het financieel moeilijk hebben. Zij stellen pakketten samen met nieuwe kleding voor mensen in Nederland die in stille armoede leven.

Jij kan ze als ouder steunen door te doneren of vrijwilliger te worden bij de stichting. Je kan de kledingpakketten inpakken, werken bij de klantenservice of kleding sorteren. Je kan zelfs samen met je bedrijf een dagje vrijwilligerswerk doen bij deze stichting.

2. Stichting Jarige Job

Sommige kinderen in Nederland kunnen hun verjaardag niet vieren omdat hier thuis geen geld voor is. Ook de traktaties op school zijn vaak te duur.

Stichting Jarige Job biedt een oplossing. Door het geven van een verjaardagsbox vieren er inmiddels al 100.000 kinderen hun verjaardag met behulp van deze stichting.

Naast dat je kan doneren en vrijwilliger kan worden bij de stichting kun je ook een cadeautje bestellen in de verjaardagswinkel voor een kind dat zijn verjaardag niet kan vieren.

3. Stichting babyspullen

Als je als moeder geen groot netwerk hebt is de kans ook veel kleiner dat je na je bevalling moeilijker aan spullen komt. Oude kleertjes, slabbetjes of speelgoed het kan zeker goed van pas komen. Vooral als je het niet al te breed hebt.

Stichting babyspullen zorgt voor een babystartpakket waarbij zij de ouders de eerste twee jaar helpen om hun baby een goede basis te geven. Je kan de stichting helpen door creatief te doneren, vrijwilliger te worden of het doneren babyspullen zijn ze ook erg blij mee.

4. Stichting Kansarme Kinderen In Nederland

Deze stichting biedt hulp voor kinderen die onder de armoedegrens leven een fijner leven te geven. Ze maken verschillende soorten pakketten op maat waarin kleding, speelgoed, schoenen en cadeaubonnen in zitten.

Ook worden er schoolpakketten samengesteld. Elk kind verdient een goede start van het schooljaar. Denk aan een schooltas, een nieuwe etui of een broodtrommel. Voor elk kind is er gekeken naar leeftijd en leerjaar.

Helft van de Nederlandse kinderen kent een kind in armoede

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme