Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Persoonlijk 8 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Dilemma: ‘Ik wil mijn kind naar de kinderopvang brengen, terwijl ik zelf wat leuks ga doen, kan dat?’

Regelmatig krijgen we bij Famme vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Alexandra (36) haar dilemma voor: “Kan ik het maken om mijn kind naar de kinderopvang te brengen terwijl ik zelf wat leuks ga doen?”

“Ik ben ontzettend dol op mijn zoontje Dex, laat ik dat voorop stellen. Toch vind ik het moederschap soms best zwaar. Mijn man heeft een eigen zaak en werkt minstens zestig uur per week. De opvoeding en zorg van Dex komt dus voornamelijk op mij neer. Zelf werk ik 32 uur per week als communicatiemedewerker bij een groot bedrijf. Ik vind het heerlijk om te werken en om moeder te zijn, maar ik vind het moeilijk om tijd voor mijzelf vrij te maken. Het lijkt me heerlijk om af en toe een paar uur niets te hoeven doen of iets te doen zonder mijn kind.”

Een dag voor mezelf

“Ik merk de laatste tijd dat ik een beetje down ben. De hele dag ben ik aan het rennen, zo hard dat ik mezelf soms voorbij ren. Ik hou dit niet lang meer vol, daarom heb ik geïnformeerd of Dex nog een vijfde dag naar de kinderopvang kan. De manager van het kinderdagverblijf liet mij weten dat er vanaf volgende maand een plekje vrij zou komen. Dat betekent dat ik op mijn vrije vrijdag voortaan geen mama-dag meer heb, maar Alexandra-dag. Het lijkt me heerlijk om een dag in de week op te laden en ongestoord koffie te drinken, naar de spa te gaan of te winkelen.

Omgeving keurt het af

Toen ik aan mijn man vertelde dat ik meer tijd voor mezelf nodig had en Dex naar de kinderopvang wilde brengen, zei hij dat ik me niet zo moest aanstellen. Hij werkt minimaal zestig uur per week, dát is pas zwaar. Mijn zus en moeder waren het ook niet eens met mijn plan. Waarom was ik aan een kind begonnen, als ik er geen tijd voor heb? Mijn omgeving keurt mijn plan dus af en dat zet mij aan het denken. Ik voel me best wel een beetje schuldig over mijn plan, maar aan de andere kant ook niet. Dex heeft lieve leidsters en hij heeft het altijd prima naar zijn zin.

Dilemma

Wat zal ik doen? Als ik een extra dag per week wil opnemen bij de kinderopvang, dan moet ik het zo spoedig mogelijk doorgeven. De manager had namelijk ook nog een andere aanvraag gekregen. Het zou een makkelijkere beslissing zijn als mijn man, zus en moeder achter mijn plan zouden staan. Nu heb ik het idee dat ik een slechte moeder ben als ik tijd voor mezelf wil hebben. Misschien moet ik gewoon eens doen wat goed is voor mij, in plaats van naar mijn omgeving te luisteren. Het blijft een moeilijk dilemma.”

Dilemma: ‘Moet ik borstvoeding geven omdat mijn vriend en schoonmoeder dat willen?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme