Dilemma: ‘Kan ik mijn peuter, die altijd wegloopt, een tuigje omdoen?’

Persoonlijk Vera Guldemeester 8 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Regelmatig krijgen we bij Famme vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Lorianne (36) haar dilemma voor: “Kan ik mijn peuter, die altijd wegloopt, een tuigje omdoen?”

“Mijn zoontje Sjors liep al met 9 maanden. Met twaalf maanden kon hij al rennen. En nu, met 2 jaar, rent hij keihard. En dat niet alleen: hij loopt het liefst ook nog eens hard weg. We kunnen geen speeltuin in, geen strand op en ook geen supermarkt in. Als ik hem heel even loslaat dan is hij binnen de kortste keren ‘ontsnapt’ en dat is best wel irritant. Ook wanneer ik zijn hand vast heb moet ik hem echt goed vasthouden, want dat kleine handje is zo foetsie. 

Tuigje omdoen 

Toen een vriendin laatst mijn zoontje zag, zei ze dat ik hem echt een tuigje om moest doen. Ik zag een hond voor me, was me helemaal niet bewust van het feit dat er ook tuigjes voor kinderen bestonden. Eenmaal thuis zocht ik het op internet op en ik zag dat er ontzettend veel soorten en maten waren. Alle kleuren van de regenboog kwamen voorbij, maar wilde ik dat wel?

Geen kant op

Een tuigje is natuurlijk aan de ene kan best triest. Je kind zit vast en kan geen kant op, maar dat is ook direct het positieve eraan. Die van mij is zo snel, soms nog sneller dan ik! Een tuigje is in sommige gevallen dan ook nog eens veiliger voor hem én voor mij. 

Op het gillen zetten

Ik twijfel nu alleen of ik het wel moet doen. Toen ik het idee aan mijn man opperde zei hij direct dat het mij niet eens ging lukken om zo’n tuigje bij onze Sjors aan te krijgen. Hij zou het op het gillen zetten en dan in het vervolg nog sneller weg gaan rennen. 

Dilemma tuigje

Wat moet ik toch met een peuter die altijd wegloopt? Zal ik een tuigje voor hem kopen of zijn er andere manieren om hem gewoon bij me te houden? Ik ben dat weglopen nogal zat. Ik weet het even niet meer. Hopelijk hebben andere ouders een goed advies voor mij.”

Dilemma: ‘Zal ik mijn kind naar de peuterspeelzaal brengen of thuishouden tot de basisschool?’ 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme