Wiet roken tijdens de zwangerschap? ‘Het helpt tegen de misselijkheid’

Nieuws Julia van Buuren 8 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Geen sigaretten of alcohol, maar wel wiet roken tijdens de zwangerschap. Een zwangere vrouw vertelt in een interview met Vice openhartig over haar wietgebruik en hoe het haar helpt de zwangerschapsmisselijkheid te overkomen.

De vrouw geeft aan last te hebben van hyperemesis gravidarum oftewel ernstige zwangerschapsmisselijkheid.

Extreem misselijk

Vrouwen met hyperemesis gravidarum zijn extreem ziek van de zwangerschap. Niks kunnen eten en veel overgeven tot aan uitdroging en extreme vermoeidheid behoren onder andere tot de symptomen. Het beïnvloed je gehele functioneren en ook bij deze vrouw zorgde het ervoor dat ze niks meer kon. Het ging zelfs zo slecht dat ze overwoog om de zwangerschap af te breken. Totdat ze wiet probeerde.

Volgens haar is het een natuurlijk medicijn en zijn alle farmaceutische producten die dokters voorschrijven net zo of zelfs schadelijker, en wordt daar minder over gesproken. Zij heeft gemerkt dat wiet haar helpt en vindt dat dat het belangrijkste.

De kinderbescherming

Toch is ze in aanraking gekomen met de kinderbescherming en heeft dit ervoor gezorgd dat ze een paar weken voor de bevalling is gestopt met het roken van wiet. Want wanneer zij en de baby hier positief op zouden testen, kon dit nare gevolgen hebben.

De zorg voor het gezin dragen

Ze stopte maar na zoveel overgeven dat ze bloed spuugde, begon ze weer met het roken van wiet. Na de geboorte werden zij en haar dochter positief getest, en volgde een huisbezoek van de kinderbescherming. Maar toen ze het huis en gezin hadden gezien en in gesprek waren gegaan met de ouders, was het goed. De kinderbescherming greep niet in en de ouders mochten met alle liefde de zorg voor het gezin dragen.

Is wiet schadelijk?

Hoe schadelijk het roken van wiet tijdens de zwangerschap echt is, is nog niet helemaal duidelijk. Het is moeilijk te onderzoeken omdat veel vrouwen ook tabak gebruiken, wat net zo, al dan niet schadelijker is. Ook kan het alleen worden gemeten nadat vrouwen zelf wiet hebben gebruikt, een onderzoeker mag dit vrouwen niet opleggen.

Uit onderzoek is wel gebleken dat bij veel vrouwen die wiet gebruikten tijdens de zwangerschap, de baby bij de geboorte een lager gewicht heeft. Daarnaast zijn de kinderen meer impulsief, hyperactief en hebben ze vaker moeite met concentreren. Ook angst, depressie en gedragsproblemen komen vaker voor.

Side note: Het is niet 100 procent zeker dat deze gevolgen allemaal door het roken van wiet komen.

Had ik maar nooit… ‘Blijven roken tijdens mijn zwangerschap’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen