Onderzoek: dít kan je kind krijgen als je alcohol drinkt voor of tijdens de zwangerschap

Gezondheid Wilma Groothuis 21 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Elke vrouw weet het: alcohol drinken tijdens de zwangerschap is niet verstandig. Ondanks vele waarschuwingen en adviezen, gebeurt het nog steeds, zowel voor als tijdens de zwangerschap. Nu blijkt dat er nog een ander gevolg aan kan zitten.

Vrouwen die voor en tijdens de zwangerschap drinken, ook al is het maar heel weinig, krijgen vaker een kind met een wipneus. Dat blijkt uit een onderzoek van het Erasmus MC onder vijfduizend moeders.

3D-foto’s van gezichten van kinderen

In het onderzoek deden de moeders en hun kinderen mee aan het project Generation R in Rotterdam, waar hun ontwikkeling werd gevolgd. Vervolgens werden gegevens over alcoholgebruik gekoppeld aan 3D-foto’s van de gezichten van de kinderen. Wat blijkt: er is een relatie tussen de vorm van de gezichten van de kinderen en het alcoholgebruik van de moeders.

Er zijn al meerdere onderzoeken gedaan naar het veelvoudig gebruik van alcohol voor en tijdens de zwangerschap, maar wat dit onderzoek laat zien, is dat er ook gevolgen zijn bij zwangere vrouwen die weinig drinken. Ook als ze drie maanden voor de zwangerschap hebben gedronken, kan dit gevolgen hebben voor de vorm van het gezicht van hun kind.

Gezichten andere vorm

De onderzoekers zetten de vorm van de gezichten van de kinderen op de 3D-foto’s om in tweehonderd verschillende datakenmerken. Nu blijkt dat bij de kinderen van 9 jaar de gezichten significant een andere vorm hebben als de moeder dronk. Dit was al te zien wanneer de moeder die ‘maar’ één glas alcohol in de week dronken. Hun kinderen hadden een neus die iets meer omhoog stond, een kortere neus of een uitstekende kin.

“Het gaat niet om verschillen die je meteen met het blote oog kunt waarnemen”, vertelt onderzoeker Roshchupkin aan het AD. “Daarom is deze nieuwe techniek ook zo belangrijk. Hiermee kun je aantonen dat er een verschil is. Een afwijking in het gezicht kun je zien als een symptoom. Onderliggend zijn er misschien wel andere gezondheidsproblemen, een ander gezicht is daar mogelijk een uiting van.”

Uiterlijke effecten trekken weg

Ditzelfde verband werd ook bij kinderen van 13 jaar onderzocht, maar daar kon het niet worden aangetoond. Volgens de onderzoekers kan dat komen doordat de uiterlijke effecten wegtrekken naarmate de kinderen ouder worden. Dat wil volgens Roschchupkin niet zeggen dat ook de onderliggende gezondheidseffecten zijn verdwenen.

Borstvoeding en alcohol: kan het, en zo ja, hoe?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme