Had ik maar nooit… ‘Blijven roken tijdens mijn zwangerschap’

Persoonlijk Vera Guldemeester 21 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

In de rubriek Had ik maar nooit… komt elke week een moeder aan het woord met spijt. Of ze nou spijt heeft van flesvoeding, een abortus of het moederschap. Deze moeders hebben allemaal iets met elkaar gemeen en dat is spijt van hun aanpak als moeder.

Deze week spreken we met Saskia (30). Saskia heeft spijt dat ze is blijven roken tijdens haar zwangerschap.

“Op mijn dertiende startte ik met roken. Eerst was het echt om stoer te doen, maar later merkte ik dat ik het steeds lekkerder begon te vinden. Zo lekker, dat het niet meer lukte om er vanaf te komen. Ik was verslaafd.

Pakje sigaretten per dag

Vanaf mijn zestiende rookte ik een pakje per dag. Ik nam een bijbaantje om mijn verslaving mee te kunnen financieren. Elke zaterdag en tijdens koopavond werkte ik in een drogisterij. Roken was, en is, ontzettend duur, dus driekwart van mijn salaris ging op aan sigaretten.

Pogingen om te stoppen

Ik heb veel pogingen gedaan om te stoppen. Zo heb ik nicotinekauwgom en nicotinepleisters geprobeerd, ook ben ik zelfs een keer naar een ‘ik stop met roken-cursus’ geweest. Soms stopte ik een week met roken, ook is het me zelfs een keer een maand gelukt. Helaas is het me nooit écht helemaal gelukt. Elke keer als ik op een feestje was of in de avond in de tuin zat, dan had ik toch weer trek in een sigaret.

Stoppen tijdens zwangerschap

Drie jaar geleden raakte ik onverwacht zwanger. Toen ik de positieve zwangerschapstest zag wist ik direct dat ik moest stoppen met roken. Tegen mijn omgeving zei ik dat ook, alleen lukte het mij niet echt. Wel heb ik minder sigaretten gerookt tijdens mijn zwangerschap. Ik rookte er ongeveer nog vijf of zes op een dag, maar dit waren er natuurlijk nog vijf of zes te veel. Ik deed het stiekem onder een afdakje in de tuin, waar niemand mij kon zien.

Blijvende schade

Mijn zoontje kwam ter wereld toen ik 32 weken zwanger was. Ik wist direct dat dit kwam door het roken. Ook heeft hij er helaas blijvende schade aan overgehouden. Zijn longen werken minder goed en hij heeft last van astma en vele allergieën. Elke dag ben ik boos op mijzelf en ik heb dan ook enorm veel spijt dat ik ben blijven roken tijdens mijn zwangerschap. Als ik gestopt was met roken, dan had hij hier waarschijnlijk geen last van gehad.

Alsnog gestopt

Toen ik van de kinderarts hoorde wat hij allemaal mankeerde, heb ik nog één sigaret gerookt. Daarna heb ik het pakje weggegooid en heb ik ook nooit meer een nieuwe gekocht. Het was allemaal mijn schuld. En het erge is nog: nu heb ik al maanden geen sigaretten aangeraakt. Ik kan het dus wél, maar waarom kon ik dit eerder niet?”

Stoppen met flesvoeding: zo pak je dat aan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen