Stoppen met borstvoeding nu kind bijna drie is? ‘Heb schijt aan wat anderen ervan vinden’

Babyvoeding Wilma Groothuis 21 aug 2023
Leestijd: 4 minuten

Op Facebook deelden we het dilemma van Irene (32). Het dilemma luidde: “Zal ik stoppen met borstvoeding nu mijn kind bijna drie is?” Hier hadden meerdere Famme-lezers een mening over.

En dus delen wij een greep uit de reacties.

Stoppen met borstvoeding?

“Op het moment dat ik zwanger was, wist ik zeker dat ik borstvoeding wilde geven. Inmiddels is mijn zoon bijna drie en geef ik nog steeds borstvoeding. In de ochtend, in de middag en in de avond hebben we ons momentje samen. Soms wil hij ook nog voor zijn middagdutje of als hij getroost moet worden een keertje extra bij mij drinken. Geregeld als we op verjaardagen of op andere plekken zijn krijg ik scheve gezichten. We vinden allebei het momentje samen erg fijn, maar de borstvoeding zelf is allang niet meer nodig. Hij eet goed, gevarieerd en veel aan tafel. Wat zal ik doen? Stoppen met borstvoeding nu mijn kind bijna drie is of maling hebben aan meningen van anderen en doorgaan?”

Meningen van Famme-lezers

Lees hier het hele dilemma van Irene. Hieronder lees je de meningen van Famme-lezers over Irene haar dilemma: “Zal ik stoppen met borstvoeding nu mijn kind bijna drie is?”

Boeit me niet

Em – “Doorgaan, totdat jij of je kind het zat is. Ik heb mijn eerste 7 jaar gevoed en ik voed mijn tweede nu 2,5 jaar. Wat anderen daarvan vinden, boeit me niet.”

Ik vond dat dat niet kon

Simone – “Zelf zou ik zeker stoppen. Mijn vriendin gaf ook nog de borst toen haar kind ruim 3 jaar was. Dan waren ze bij ons en speelde haar dochter met mijn kinderen, holde ze midden in een spel weg naar haar moeder en begon te drinken. Ik vond dat zoiets op die leeftijd en op die manier beslist niet kon. Jouw kindje is bijna 3 jaar en ik vind zelf dat dat lang genoeg geweest is. Maar als jij door wil gaan, moet je lak aan anderen hebben en doen wat jij vindt dat je moet doen.”

Ongevraagde mening

Anna – “Lang voeden: iedereen heeft daar een mening over en ook ongevraagd zal die gegeven worden. Mijn mening is dat moeder en kind samen wel zullen weten en voelen tot wanneer het goed voelt. Niemand anders bemoeit zich daarmee. Punt.”

Samen knuffelen

Linda – “Ik zou me afvragen of het om de momentjes samen gaat of om de voedingsstoffen in de melk? In het laatste geval zou ze ook kunnen kolven en het in een beker geven. In het eerste geval, zijn er wellicht andere momentjes waarbij je ook fijn samen kunt knuffelen. Onze zoon is net 4 jaar en ik zou het persoonlijk raar vinden als ik hem nog borstvoeding zou geven. Hij is al zo groot.”

Schijt aan de normen

Jeannette – “Onze eerste heeft tot zijn vierde borstvoeding gehad, dat heeft altijd goed gevoeld. Onze tweede had een half jaar borstvoeding en ook dat voelde heel goed. Dus volgens de normen: de eerste kreeg te lang, de tweede te kort. Gewoon je gevoel volgen, dat is het beste voor moeder en kind! Heb schijt aan die normen en wat anderen daarvan vinden.”

Tijd om te stoppen

Lisa – “Ja, ik zou stoppen. Ik heb niks tegen borstvoeding hoor, ik denk dat het juist goed is voor een baby. Maar met 3 jaar wordt het toch echt tijd om te stoppen.”

Lekker doen

Shirley – “Zolang het kind het wil en de moeder er geen probleem mee heeft: lekker doen. Jouw kind, jouw lijf, jullie leven!”

Niet zolang doorzetten

Anne – “Dat moet je toch echt zelf beslissen, in een maatschappij als deze is geen één antwoord goed genoeg. Ik persoonlijk zou het niet zolang doorgezet hebben.”

Moeder haar eigen behoefte

Elisa – “Als ik het zo lees, lijkt het eerder om moeder haar behoefte te gaan. En haar behoefte heeft een geconditioneerde behoefte bij haar kind in de hand gewerkt. Dus wat mij betreft zou haar vraag niet moeten zijn wat anderen ervan denken, maar moet ze zich meer richten op wat goed voor haar kind is in plaats van wat haar een fijn gevoel geeft. Zeker gezien het feit dat het kind in dit geval gewoon eet en drinkt.”

Kan het me niet voorstellen

Ilonka – “Even de maatschappelijke mening daar gelaten, ik kan me persoonlijk niet voorstellen dat je dat nog wilt. Maar als je je daar geheel fijn bij voelt, gewoon doorgaan.”

Dít zijn de voordelen van het geven van borstvoeding

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme