Nathalia (34): ‘Mijn man heeft twee jaar lang tegen mij gelogen over zijn salaris’ 

Persoonlijk Vera Guldemeester 23 jan 2023
Leestijd: 4 minuten

Als je meer dan tien jaar samen bent, dan vertrouw je elkaar als geen ander. Althans, Nathalia vertrouwde haar man blind. Toch heeft hij ruim twee jaar lang over zijn salaris gelogen. “Ik wist niet wat ik zag toen ik zijn loonstrookje vond”, vertelt ze aan Famme.

“Tien jaar geleden kwam ik Maurits op de feestweek van ons dorp tegen. Ik vond hem al sinds de middelbare school leuk, maar we verloren elkaar uit het oog toen we allebei in een andere stad gingen studeren. Op het moment dat we op de feestweek elkaar weer tegen het lijf liepen, sloeg de vonk bij ons allebei over.

Verliefdheid

Niet alleen ik was tot over mijn oren verliefd, ook Maurits had het na de feestweek flink te pakken. Hij stuurde mij het ene na het andere berichtje.Tijdens een romantisch diner vertelde hij dat hij op de middelbare school al een oogje op mij had en dat hij graag mijn vriend wilde worden. Ik wilde dat heel erg graag.

Samenwonen

Nadat we allebei onze studie hadden afgerond en een vaste baan hadden, gingen we samenwonen. We deden leuke dingen en tegelijkertijd spaarden we hard voor onze toekomst. Onze grote droom was namelijk samen een huis kopen dat groot genoeg was voor een gezin met één of twee kinderen, mocht ons dat gegund zijn natuurlijk.

Zoon en dochter

Vijf jaar geleden verhuisden we naar ons droomhuis. Niet lang na de sleuteloverdracht bleek ik in verwachting te zijn. Een jaar na de geboorte van onze zoon, kregen we ook nog een dochter. Maurits en ik hadden besloten dat ik mijn baan op zou zeggen om bij de kinderen te blijven. We zouden dan van zijn salaris leven.

Nieuwe baan

Alles ging goed tot Maurits tweeënhalf jaar op zijn werk werd wegbezuinigd. Na heel wat stress en sollicitaties vond hij na een aantal maanden een nieuwe baan. Het was een functie die hij altijd al had gewild. Het enige nadeel was dat zijn salaris flink achteruit zou gaan. Als we goed zouden passen en meten, zouden we het volgens hem nét redden. Hij besloot de baan aan te nemen. Iets was immers beter dan niets.

Weinig extra

Vanaf dat moment ging ik flink bezuinigen. Ik deed met de kinderen alleen nog maar dingen die gratis waren. Ook haalden we niet meer elke week op de markt onze geliefde stroopwafels en loempia’s, maar aten we thuis een boterham. Winkelen deed ik alleen nog maar in de sale en ik bracht elke maand een bezoekje aan diverse kringloopwinkels. Het leven van ons gezin veranderde drastisch, maar ik wilde hoe dan ook bij de kinderen blijven tot ze naar de basisschool gingen.

Loonstrookje gevonden

Een aantal weken geleden zwaaiden we met z’n drieën Maurits uit die naar zijn werk ging. Toen ik even later naar de slaapkamer liep om een volle wasmand neer te zetten zag ik een opgevouwen papiertje op de grond liggen. Ik vouwde het open om te zien of het belangrijk was of dat ik het weg kon gooien. Mijn ogen gleden over het papier en al snel zag ik dat het een loonstrookje van Maurits was. Ik keek naar het bedrag en zag dat het een heel ander bedrag was dan Maurits tegen mij had gezegd. Sterker nog, hij verdiende bijna €1000 per maand meer dan dat ik dacht. Ik stond perplex. Waarom had hij gelogen over zijn salaris?

Confrontatie

Op het moment dat de kinderen in bed lagen ging ik naast Maurits op de bank zitten. Ik vroeg hem hoe het er met onze financiën voorstond. Nadat hij vertelde dat het ‘wel oké’ ging, gooide ik zijn loonstrookje naar hem toe. Ik vroeg hem waarom hij had gelogen over zijn salaris en waarom we de laatste twee jaar zo hard hadden moeten bezuinigen.

Stotteren

Maurits begon direct te stotteren en niet lang daarna kwam de aap uit de mouw: hij vond dat ik altijd veel te veel geld uitgaf aan ‘domme dingen’, zoals binnenspeeltuinen, kleding en lekker eten. Ik wist niet wat ik hoorde. Het geld dat we overhielden zette hij apart op een spaarrekening om er later iets nuttigs mee te doen. Ik ben blij dat het geld er nog is en dat hij het apart heeft gezet, maar ik ben ook boos dat ik de afgelopen twee jaar ben voorgelogen. Naar mijn mening heeft hij de kinderen en mij hierdoor tekort gedaan. Ook vraag ik mij af of ik hem nog helemaal kan vertrouwen. Ik weet het niet meer.”

Marlies: ‘Ik kwam erachter dat mijn collega veel meer verdiende dan ik’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme