7x dingen die we het meest missen aan onze middelbare schoolvriendinnen

Persoonlijk Susan Dalstra 16 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Ouder worden is ook het besef dat sommige dingen nooit meer terug komen. Dat is in in veel gevallen goed nieuws (jeugdpuistjes), maar betekent niet dat we die middelbare schooltijd nooit missen. En dan vooral: de tijd waarin je iedere dag met je middelbare schoolvriendinnen doorbracht. 

Dit missen we het meest aan onze matties van toen:

Onze middelbare schoolvriendinnen:

Als puber kon je niet wachten tot je eindelijk volwassen was en aan niemand meer verantwoording hoefde af te leggen. Maar nu we met z’n allen (een soort van) volwassen zijn, blijkt dat volwassen leven toch een stuk minder glamoureus dan je je als veertienjarige had gehoopt. Verlangen we opeens toch terug naar de tijd waarin we nog bleue bakvisjes waren die nog niks van de wereld wisten (al vonden we zelf toen natuurlijk van wel).

1. Dat je op loopafstand van elkaar loopt

Hoe heb je ooit voor lief kunnen nemen dat je op loop- of minstens fietsafstand van elkaar woonde? Wanneer je vriendinnen over het hele land uitwaaieren en spontaan koffie drinken er niet meer in zit, weet je pas hoe fijn het was dat er altijd wel eentje op struikelafstand woonde.

2. Op de hoogte zijn van alles wat er in elkaars leven gebeurt

Technisch gezien kan je nu via WhatsApp en Instagram je hele leven kan livebloggen, maar toch wisten jullie vroeger, met alleen een vaste telefoonverbinding álles van elkaar. Van wie op wie verliefd was tot het avondeten; werkelijk geen detail bleef onbesproken. Als jij die middelbare schoolvriendin nu ziet, weet je haast niet waar je moet beginnen omdat je elkaar zoveel hebt te vertellen dat er bijna geen tijd meer is voor geneuzel in de marge.

3. Elkaar onverwachts tegenkomen

Geen ingewikkeld gedoe met agenda’s en datumprikkers: je wist gewoon naar welke kroeg je op vrijdagmiddag moest fietsen als je je vriendinnen wilde zien. En als je haar op zaterdagmiddag in de stad zomaar tegen het lijf liep, gilden jullie alsof je elkaar já-ren niet had gezien – terwijl je d’r die ochtend nog aan de telefoon had.

4. Allebei in dezelfde ruimte iets anders doen

Echte vriendschap is samen zijn zonder het gevoel te hebben dat je de ander moet entertainen. Je kon gewoon uren stilzwijgend in de slaapkamer een beetje huiswerk maken, een beetje cd’s luisteren en chips eten. Voor samen niks doen is nu geen tijd meer – en dat missen we best wel.

5. Je begrijpt elkaars taal

Afkortingen, bijnamen voor leraren en geheime liefdes, elkaars zinnen afmaken: het maakte jullie gesprekken onnavolgbaar voor buitenstaanders (en de vriendschap des te hechter).

6. Samen naar het schoolfeest gaan

Als jullie nu samen naar een festival of feest willen, vereist dat een planning met militaire precisie. Vroeger liepen jullie ieder klassen- en schoolfeest af om daar samen herinneringen te maken waar jullie het tot op de dag van vandaag nog over hebben.

7. Samen apathisch tv kijken

Als je afstemt op Tempation Island en je geliefde met z’n ogen rolt ostentatief met z’n ogen rolt, missen we de tijd waarin we uren zwijgend TMF, The Box of – als er echt niks meer op tv was – Tell Sell keken nog meer.

28 dingen om met je dochter te doen voor ze naar de middelbare school gaat

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen