10x waarom zondag onze favoriete dag van de week is

Lifestyle Mercy Hiltrop 17 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Zondag is absoluut onze favoriete dag van de week. Eindelijk uitslapen, geen verplichtingen en haast, maar gezellige de stad in of afspreken met vrienden. En wij zijn vast niet de enige.

Wij zetten tien redenen op een rijtje

Zondag

Volgens onderzoekers van de universiteit van Vermont staat de zondag met stip op één als favoriete dag van de meeste mensen. Ze deden onderzoek naar het online gedrag van mensen op de verschillende dagen van de week en wat blijkt; op zondag worden het grootste aantal positieve woorden in mails en posts gebruikt. Logisch, er zijn genoeg redenen om blij te worden van de zondag.

1. Uitslapen

Heel. Lang. Uitslapen. En als je wakker bent gewoon nog in bed blijven liggen met een boek of de tv aan. Desnoods met kinderen die al uren (mag wel een keertje) voor de televisie zitten beneden of op hun kamer aan het spelen zijn. Heerlijk!

2. Geen haast

6 dagen per week is het hier ‘s ochtends een gehaast en gedoe. Op maandag tot en met vrijdag om lunchtrommels en tassen tijdig gevuld te krijgen en kinderen op tijd op school en op zaterdag staan we vaak voor dag en dauw op om naar een winderig sportveld te rijden nadat het bitje eindelijk is teruggevonden. En op zondag? Hebben we eindelijk ‘s ochtends eens geen haast.

3. Lekker eten

Over croissantjes gesproken. Een uitgebreid ontbijt of juist op bed, brunch, lunch, borrel, uit eten. Als er een dag is om te genieten van lekker eten, dan is het de zondag. Op de lijn letten doen we vanaf morgen weer.

4. Vrienden en familie

Veel gezinnen gaan op zondag nog steeds traditioneel op bezoek bij opa en oma voor wat familytime, anderen spreken juist op deze dag graag met vrienden af. En heb je zin om lekker te cocoonen en even niet sociaal te zijn? Dan doe je dat gewoon niet. Het is tenslotte zondag: niets hoeft, alles mag.

5. Online daten doe je op zondag

Helaas heb ik geen bal aan dit voordeel, want: al jaren gelukkig getrouwd. Maar zondag schijnt dus dé dag te zijn om je aan te melden op Tinder of een datingsite volgens onderzoek. Iets met een eenzaam weekend of teveel drank en spijt van die flirt de avond ervoor. Single? Doe er je voordeel mee!

6. Je bent vrij

Een inkopper, maar een toch moet hij erbij staan. Want hoe leuk je je werk en je collega’s ook vindt, een vrije dag is nooit vervelend. Toch? En vooral toch niet stiekem je mail checken. Je bent vrij. Geniet ervan!

7. Tickets het goedkoopst

Volgens onderzoek kun je die vliegtickets voor je vakantie het beste scoren op zondag. Dan zijn ze namelijk goedkoper dan de rest van de week. Plannen dus die vakantie!

8. Qualitytime met de kinderen

Geen clubjes, geen werk en geen haast = het perfecte moment om echt even aandacht aan je kinderen te geven. Samen naar de film of de stad in of gewoon lekker binnen blijven en knutselen of spelletjes doen. En hebben ze daar geen zin in en klagen ze dat ze zich vervelen? Mooi! Verveling is namelijk heel erg goed voor kinderen.

9. Naar buiten

Als er dag in de week is dat mensen massaal het bos, park en de hei bezoeken, dan is het de zondag. Wandelen met de hond of een rondje hardlopen, op zondag is het vaak mega druk in de natuurgebieden. En dat is heel goed, want dat frisse lucht en bewegen goed voor ons is (zeker na een week duf binnen zitten), weet iedereen.

10. Iedereen blij

En door alle bovengenoemde punten is dus bijna iedereen op z’n gelukkigst op de zondag en dat merk je. Waar je ook komt, iedereen is relaxed. Stressen doen we pas morgen weer.

Helaas zorgt die relaxte zondag er ook voor dat veel mensen op maandagochtend opvallend vaak moe zijn. Lees hier hoe dit zit.

Maandag productief beginnen: 7 kleine dingen die je op zondag kunt doen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme