Waarom je na de bevalling direct je bekkenbodemspieren moet trainen

Body Wilma Groothuis 23 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Een zwangerschap doet veel met je lichaam, laat staan wat een bevalling ermee doet. Hoewel je na de bevalling misschien weinig puf en energie hebt, is het toch een goed idee om direct te starten met bekkenbodemspieroefeningen.

Je bekkenbodemspieren zijn een groep spieren die samenwerken om bepaalde functies van je lichaam te beheersen, zoals je darm- en blaascontrole en je seksuele functie. Kortom, deze spieren zijn heel belangrijk.

Symptomen van bekkenbodemdisfunctie

Een zwangerschap legt veel druk op deze spieren en hoewel je lichaam goed in staat is om een baby te dragen, vraagt het veel van je bekkenbodemspieren. “58 procent van de personen die vaginaal zijn bevallen en 43 procent van degenen die een keizersnede hebben gehad, melden symptomen van bekkenbodemdisfunctie”, vertelt bekkenbodemfysiotherapeut Ashley Rawlins aan het Amerikaanse ouderschapsplatform Mother.ly.

Oefeningen voor je bekkenbodemspieren zijn dus voor, tijdens en na de zwangerschap van belang. Na de bevalling heb je natuurlijk ook rust en tijd nodig om te herstellen, maar met bekkenbodemspieroefeningen kun je direct na de bevalling mee beginnen. Rawlins: “Door opnieuw verbinding te maken met dit deel van je lichaam, stimuleer je een helende bloedstroom in het gebied, minimaliseer je zwelling en kun je je houding ondersteunen terwijl je je genezende weefsels beschermt.”

Doe meerdere bekkenbodemspieroefeningen

Als we aan bekkenbodemspieroefeningen denken, denken we snel aan de oefening ‘kegel’, waarbij je je bekkenbodemspieren samentrekt. Hoewel dat zeker een goede oefening is, is het niet de enige en is het ook beter om meerdere oefeningen te doen. Op die manier zorg je voor een betere en snellere genezing na je bevalling.

Als je net bent bevallen, is het goed om je rustmomenten af te wisselen met oefeningen voor je bekkenbodemspieren. Ook is het goed om rustig aan je buikspieren weer aan te spannen. “De oefening buikliften is een geweldige manier om dit te doen. Begin op je handen en knieën, adem in en adem dan uit terwijl je je navel omhoog trekt naar je hoofd en terug naar je ruggengraat. Herhaal dit tien keer en minstens één keer per dag”, vertelt Rawlins.

Neem de tijd

Hoewel je lichaam enorm veel aankan, heeft het echt tijd nodig om te genezen na een bevalling. Het wordt dan ook zeer aanbevolen om niet gelijk weer intensief te gaan sporten, omdat je anders je herstelproces onderbreekt en je kans hebt op nieuwe blessures en verwondingen. Neem dus de tijd en doe aan het begin alleen je bekkenbodemspieroefeningen. Die kunnen dus geen kwaad, zolang je het rustig aan doet en goed naar jezelf luistert.

Net bevallen? Zo train jij je bekkenbodem in 5 minuten per dag

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme