Dilemma: ‘Zal ik toch maar voor een bakfiets gaan?’

Persoonlijk Vera Guldemeester 18 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Regelmatig krijgen we bij Famme vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Femke (32) haar dilemma voor: “Zal ik toch maar voor een bakfiets gaan?”

“Voordat ik moeder werd, vond ik bakfietsmoeders verschrikkelijk. Die grote fietsen met twee, drie of soms wel vier kinderen in de bak. Ze waren door de breedte van de fiets en het geslinger op het fietspad niet in te halen. Dat niet alleen, ook stonden de geparkeerde bakfietsen altijd in de weg: op een smalle stoep of soms zelfs op een parkeerplaats. Ik zei altijd tegen mijn vriend dat als ik ooit moeder mocht worden, ik nooit zo’n ding wilde.

Twijfels bij fietsen met twee kinderen

Nu ik inmiddels moeder van een peuter ben en een tweede onderweg is, ben ik toch aan het twijfelen. Mijn peuter kan ik achterop de fiets zetten en een baby na een paar maanden voorop in het babyzitje, maar moet ik dat wel willen? Ik ben bang dat ik het heel vervelend fietsen vind, zo tussen twee kinderen in. Er is haast geen ruimte over om te trappen en al dat gewicht? Ik heb geen idee hoe ik vooruit moet komen.

Wonen in de binnenstad

Het liefst pak ik met kleine kinderen de auto, maar wij wonen in de binnenstad van Amsterdam. Daar is dat niet mogelijk. Met mijn peuter doe ik daarom veel op de fiets. Ik breng en haal hem naar en van het kinderdagverblijf met de fiets, doe boodschappen met de fiets en we fietsen ook geregeld naar onze vrienden toe. Een echte must dus.

Proefritje op bakfiets

Een vriendin van mij heeft laatst een bakfiets gekocht en ze vertelde hoe geweldig ze hem vond. Toen ik daar een middagje aan het borrelen was, besloot ik een proefritje op de bakfiets te maken. Ik durf het eigenlijk niet toe te geven, maar aan het einde van de straat was ik al om. Zo’n bakfiets trapt licht en je kunt er alles in meenemen, zelfs een baby in een maxicosi! Geweldig. Maar moet ik nu mijn principes overboord gooien?

Niet heel geloofwaardig

Ik heb altijd tegen mijn vriend gezegd dat hij mij moet tegenhouden als ik ooit een bakfiets zou willen. Als ik nu thuis kom met mijn bakfietsverhaal, dan gaat hij mij zeker uitlachen. Ook vind ik het een beetje triest van mezelf. Vier jaar geleden was ik nog tegen iedereen aan het zeuren over bakfietsmoeders, en nu wil ik er zelf één worden. Dat is ook niet heel geloofwaardig. Wat moet ik doen? Zal ik voor een bakfiets gaan, of mij houden aan mijn principes?”

Dilemma: ‘Zullen we voor een kind gaan nu het financieel minder gaat?’ 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen