Olivia (37): ‘Ik heb vier kinderen van vier verschillende mannen’

Persoonlijk Vera Guldemeester 5 sep 2022
Leestijd: 5 minuten

Kinderen krijgen is iets bijzonders, maar soms loopt het niet zoals verwacht. Zo ook bij Olivia die vier kinderen van vier verschillende mannen heeft. “Sofia was nog maar net een maand oud toen Mari overleed bij een auto-ongeluk. Ik was gebroken en bleef weer alleen met de kinderen achter”, vertelt ze aan Famme.

“Mijn ouders keken vroeger nauwelijks naar me om. We hadden weinig geld en ze waren veel aan het werk. Na schooltijd ging ik veel om met vrienden en vriendinnen en we hingen buiten rond in onze wijk. Vanaf mijn dertiende was ik druk bezig met jongens. Veel te jong, zoals ik er nu naar kijk. Toen ik zestien was raakte ik zwanger van een jongen uit de buurt. Hij ontkende dat hij de vader was, maar ik wist zeker dat het kind van hem was. Hij wilde er helaas niets mee te maken hebben.

Mijn zoon Pablo motiveerde mij om mijn school af te maken en verder te studeren. Ik wilde niet zoals mijn ouders voor een hongerloontje in een fabriek werken. Ik wilde een goed salaris en mijn kind kunnen geven wat hij nodig had. Pablo ging naar het kinderdagverblijf en later naar de basisschool, terwijl ik zat te blokken voor mijn diploma.

Nieuwe liefde

Toen ik 22 jaar was leerde ik op de universiteit een leuke jongen kennen, Oscar. We werden ontzettend verliefd op elkaar en hij accepteerde Pablo helemaal. Hij was een leuke stiefvader voor hem. We deden hard ons best om allebei onze studie Rechtsgeleerdheid te halen. Net na het afstuderen, toen we drie jaar samen waren, werd onze liefde bekroond met een dochter, Gigi. Een jaar later overleed de vader van Oscar. Dit greep hem zo aan dat hij steeds vaker naar de fles greep. Binnen een jaar veranderde Oscar van een lieve en zorgzame vader in een alcoholist.

Oscar had een kwade dronk. Hij sloeg mij geregeld en ik probeerde vaak weg te gaan met de kinderen. Toen hij op een dag behalve mij ook Pablo sloeg, besloot ik om direct bij hem weg te gaan. Terwijl hij naar de supermarkt ging om drank te kopen heb ik snel wat dingen voor Pablo, Gigi en mij gepakt en zijn we in onze auto vertrokken.

Ik wist niet of Oscar ons zou komen zoeken, dus besloot ik om samen met de kinderen naar een stad aan de andere kant van Nederland te gaan. Het leek mij makkelijker om daar een nieuw leven op te bouwen. Ik huurde een kamer en zocht een school en een kinderdagverblijf voor de kinderen. Binnen twee maanden had ik een fulltime baan gevonden op een juridische afdeling. Het was zeker niet makkelijk als alleenstaande moeder van twee kinderen. Na een jaar hoorde ik dat Oscar was overleden aan de gevolgen van alcohol, toen wist ik zeker dat ik de juiste keuze had gemaakt om weg te gaan, hoe verdrietig het ook was.

Gouden hart

Op het schoolplein raakte ik aan de praat met de vader van een van klasgenootje van Pablo. Ik vond het direct een leuke man. Hij vertelde dat hij gescheiden was, maar zoveel mogelijk tijd wilde doorbrengen met zijn dochter. Ik kon daar alleen maar respect voor hebben. Toen hij mij na een tijdje mee uit vroeg kon ik de uitnodiging niet afslaan. Mari bleek een gouden hart te hebben. We woonden al snel samen en waren een goed team. Hij was ook een fantastische stiefvader voor Pablo en Gigi. Na ruim een jaar vertelde hij dat hij graag een kind van ons samen wilde. Ik wilde er eerst niet aan denken, ik had al twee kinderen van twee verschillende mannen. Nadat we er nog een keer goed over hadden gesproken besloten we er toch voor te gaan.

Sofia was nog maar net een maand oud toen Mari overleed bij een auto-ongeluk. Ik was gebroken en weer bleef ik alleen achter. Nu niet met één of twee kinderen, maar met drie. Gelukkig verdiende ik inmiddels genoeg om alles te betalen, maar het was een erg stressvolle periode. Ik werkte veel, sliep weinig en ik deed alles om m’n kinderen te geven wat ze verdienden. Ik was moeder en vader tegelijkertijd.

Leuke collega

Sofia was drie toen ik een andere baan aangeboden kreeg. Vanaf dag één had ik het erg naar m’n zin. Dat ik collega Carlo leuk vond maakte het nog fijner om iedere dag naar mijn werk te gaan. Na drie maanden vroeg hij of ik zin had om met hem uiteten te gaan. Ik regelde oppas en we hadden een leuke avond. Ik vertelde hem mijn hele verhaal en verwachtte eigenlijk dat hij wel af zou knappen. Want welke vrouw heeft er nu drie kinderen van drie verschillende vaders?

In plaats van hard wegrennen zei Carlo dat hij veel respect voor mij had. Dat ik in mijn eentje voor drie kinderen zorgde en daarnaast ook hard werkte vond hij heel bijzonder. Ik begon hem steeds leuker te vinden, maar was bang om in een nieuwe relatie te stappen. Wat als het weer mis zou lopen? Wat als hij ook dood zou gaan of uit ons leven zou verdwijnen? Ik kon dat niet aan. Toch besloten we om na een halfjaar de stempel ‘relatie’ op onze vriendschap te drukken. Er was namelijk geen ontkennen meer aan.

Vier kinderen van vier vaders

Het was geweldig om Carlo als stiefvader te zien. Alle drie de kinderen waren dol op hem. Na twee jaar liet hij weten dat hij samen met mij een kindje wilde. Ik vertelde hem dat ik daar eerst goed over na moest denken. Vier kinderen van vier vaders? Wat moeten andere mensen daar wel niet van denken? Toen ik op dat moment al zwanger bleek te zijn, wist ik dat het goed zou komen. Inmiddels is onze baby er al een aantal maanden en zijn we met z’n zessen gelukkiger dan ooit. Zelfs Pablo, die al studeert, ziet Carlo als een echte held. Carlo omarmt ieder kind en is de vader die ze nooit hebben gehad. Ik ben nog nooit zo gelukkig geweest, maar ik ben door wat ik allemaal heb meegemaakt wel bang om dit mooie geluk te verliezen.”

Elise: ‘Ik woonde nog in een studentenhuis toen ik zwanger raakte’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme